Egy új találmány másodpercek alatt képes elállítani szinte bármilyen vérzést
A műszer a jövőben nagy segítséget nyújthat a mentőszolgálatoknak.

Egy brit egyetemista a baráti társaságában történő késelés matt úgy döntött, hogy megtervez egy olyan eszközt, amely pillanatok alatt képes elállítani a súlyosabb vérzéseket is. Joseph Bentley az életmentő műszernek a REACT nevet adta, amely kézi használatra lett kifejlesztve, és olyan sérüléseket is sikeresen ellát, amely még a mentősöknek is nagy kihívást jelent.

A vérzéscsillapító készülék azoknál a késes támadásoknál nyújthat nagy segítséget, ahol az áldozat pillanatok alatt nagy mennyiségű vért veszít. A Loughborough Egyetem honlapján kiemelik, hogy az Egyesült Királyságban 2019-ben például 259 ember hunyt el szúrt sérüléstől. A hasonló esetek elkerülésére a REACT egy vastag tampont helyez a sebbe és kisebb nyomás segítségével a belső vérzés kialakulásának esélyét is csökkenti.

Bentley a prototípust 3D-nyomtatás segítségével készítette el, ami már alkalmas a kritikus – például hasüregi – sebek gyors és szakszerű ellátására – a végzős hallgató szerint ehhez mindössze egy perc is elég. A sebbe helyezett tampon pedig később könnyen eltávolítható.

A műszeren még finomítani kell, hogy később éles helyzetben is használják majd, de Bentley szerint a REACT az egyik leghatékonyabb eszköz lehet a mentőszolgálatoknál a szúrt sebek ellátásánál.


Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk