A Nowness izgalmas összeállítást készített a Pedro Almodóvar mániái videósorozat keretében. Egymás mellé állították a spanyol filmzseni ikonikus filmjeleneteit és az ihletet adó képzőművészeti alkotásokat, döbbenetes hasonlóságokat leplezve le.


Bátor filmes

A kétszeres Oscar-díjas Almodóvart elsősorban rendezőként tartják számon, pedig legtöbbször a forgatókönyvet is ő jegyzi, sőt, produceri feladatokat vállal, zenét komponál, látványt tervez.

A csodálatos képi világgal bemutatott történetek tabukat döntenek le: bizarr helyzetekben megtört asszonyok, transznemű vagy épp perverz szereplők hirdetik a tragikus sorsokban világló szépséget.

Lopott képek?

Jorge Luengo Ruiz videójában meghökkentő hasonlóságokat tár a nézők elé. A vágy törvénye (1987) több jelenetének beállítása kísértetiesen hasonlít Edward Hopper amerikai realista festő alkotásaira. Hoppert sokszor megidézi Almodóvar, de a skála széles a spanyol rendezőnél, nem is annyira a stílus (hiszen sok mindent beemel a reneszánsztól a szimbolizmuson át a pop-artig), sokkal inkább a kompozíció, ami visszaköszön filmjeiben.

Emlékezetes jelenetei közé tartoznak az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén (1988) telefonos beállítása Roy Lichtenstein Ohhh… Alright... (1964) képe nyomán; a Megtört ölelések (2009) lepedő alatt ölelkező párjának elődje minden bizonnyal René Magritte Szerelmesek (1928) című festménye; míg a Beszélj hozzá (2002) abszurd jelenetében életre kel Alfred Kubin Death Jump (1902) műalkotása.

Forrás: Nowness

Szerző: Tóbiás Lilla

Friss

Egy sellő és egy halász szerelméről szól 2020 legjobb könyve

A trinidadi születésű brit írónő, Monique Roffey The Mermaid of Black Conch című műve nyerte el a Costa-könyvdíj (Costa Book Awards) 2020-as nagydíját, az év könyve díjat: a győztes regény egy halász és egy sellő szerelméről szól.

A könyv, amely egy taíno legendán alapszik, Roffey hatodik regénye írj az MTI a The Independent brit lap alapján.

A zsűri "születőben lévő klasszikusnak" nevezte a művet, Roffeyt pedig "tehetségének csúcsán lévő íróként" méltatta.
Az író, aki az elismerés mellett 30 ezer font (12,2 millió forint) pénzjutalomban is részesül, elmondta, boldogsággal és büszkeséggel tölti el győzelme. Hozzátette:

"ez a nagy presztízzsel bíró díj egyszerre szól a karibi irodalomnak, a kísérletező stílusnak, a mágikus realizmusnak, a független kiadóknak és természetesen a sellőknek".

Tessa Sheridan forgatókönyvíró és rendező nyerte el a 2020-as év legjobb novellájáért járó Costa Short Story Awardot, amelyről a közönség dönt. Sheridan az elismerés mellett 3500 font pénzjutalmat kap a The Person Who Serves, Serves Again című írásáért.

A győzteseket kedden jelentették be egy virtuális ceremónián, amelynek Penny Smith volt a házigazdája.
A Costa-könyvdíjat öt kategóriában (legjobb regény, legjobb első regény, gyermekkönyv, költészet, életrajz) ítélik oda, és közülük választják ki az év könyvét.v

A figyelmetekbe ajánljuk