párizs

Te jártál valamelyikben? Itt vannak 2022 legnépszerűbb városai

2022-ben Európa került a turizmus trónjára, állítja egy brit piackutató cég, az Euromonitor a legújabb jelentésében.

A vállalat listája minden évben összehasonlítja a világ 100 városának vonzerejét hat kategóriában: vizsgálták a turisztikai és politika és teljesítményt, a fenntarthatóságot, az infrastruktúrát, az egészségügyet és biztonságot, valamint a gazdasági teljesítményt..

A koronavírus-járvány előtti időszakban – amikor az index a nemzetközi érkezések száma alapján rangsorolta a vezető úti célokat – a lista élén az ázsiai úti célok álltak, Hongkong és Bangkok vezetésével – ez azonban megváltozott, számolt be róla a CNN.

Olvasd el ezt is! Öt gyönyörű európai város, amit a legtöbb turista figyelmen kívül hagy

Mint kiderült, már második éve Párizs tartja az első helyét a Top 100 City Destinations Index 2022-es listáján, míg az első 10 helyezettből nyolc európai város lett.

A jelentés a francia fővárost kiemeli, mint „a világ legjobban teljesítő úti célját", köszönhetően "a felsorolt fenti kategóriákban elért kiemelkedő teljesítményének.

Párizs

Alexander Kagan/Unsplash

Dubaj ismét a lista második helyén végzett, viszont a tényleges nemzetközi beutazások tekintetében már az az első helyet szerezte meg..

Dubaj

Shutterstock

2022-ben több mint 12 millióan utaztak Dubajba, ami majdnem kétszer annyit, mint tavaly – az eredményhez nem kis mértékben járult hozzá a 2021 októberétől 2022 márciusáig tartó, elhalasztott dubaji Expo 2020

Jó hír, hogy világszinten is több mint 80%-al nőtt az utazások száma. A jelentés kiemeli:

bár 2022 pozitív év volt az utazási ágazat számára, a teljes, pandémiát követő helyreállásig hosszú az út, és a kormányzati támogatások továbbra is kritikus fontosságú minden régióban.

Az index rámutatott a meredeken emelkedő inflációra, a romló gazdasági körülményekre és az ukrajnai háborúra, mint olyan tényezőkre, amelyek valószínűleg befolyásolják a turizmus fellendülésének sebességét.

Ez is érdekelhet: 5+1 film, ha hiányzik Párizs

Érdemes Ázsiára figyelni 

A rangsorban összesen 40 európai város szerepelt, Nyugat-Európa „nagyágyúi" közül Olaszország 6, Spanyolország 5, Görögország 4 várossal vette ki a részét.

A dobogóra viszont Amszterdam fért fél fel: a harmadik helyet szerezte meg. Őt követi Madrid a negyedik, majd Róma az ötödik helyen, míg London két helyet javítva idén a hatodik lett. München és Berlin szintén két helyet ugrott feljebb a rangsorban – a 7., illetve a 8. helyre.

A legjobb 10-et Barcelona és New York zárja a kilencedik és tizedik hellyel – bár a jelentés megjegyzi, hogy az amerikai városok összességében „erőteljes fellendülést mutatnak a turizmusban".

Ázsia teljesítménye vegyes volt, mivel több országban még mindig korlátozásokkal telt az év; ettől függetlenül a régió városainak teljesítménye nőtt a legnagyobbat.

Szingapúr 30 helyet ugrott előre a listán, az Euromonitor szerint pedig a „legvállalkozásbarátabb úti cél, egyszerűsített adózással és a szakképzett munkavállalók nagy arányával".

Az elemzés szerint

Ázsia az a régió, amelyre 2023-ban figyelni kell, mivel a nemzetközi utazás visszatérése, mind a beutazás, mind a kiutazás tekintetében, biztosan felrázza a rangsort.


A figyelmetekbe ajánljuk