Isztambul.

Erre számíts, ha mostanában utaznál Törökországba

Törökországot a hétfő reggel egy 7,8-as erősségű, majd egy 7,5-ös erősségű földrengés és egy sor utórengés rázta meg.


A halálos áldozatok száma több ezerre datálható Törökországban és a szomszédos Szíriában.

Miközben az országban folytatódnak a mentési munkálatok, azok az utazók, akik Törökországba készültek, sok esetben tanácstalanokká váltak.

A brit Külügyi és Nemzetközösségi Hivatal azt tanácsolja a turistáknak, hogy „kerüljék el a Gaziantep városában történt incidens közvetlen környékét". Emellett azt javasolják az utazóknak, hogy kövessék az illetékes hatóságok útmutatásait.

Tíz török tartományt érintett leginkább a tragédia. Ezek a következők:

  • Adana
  • Adiyaman
  • Diyarbakir
  • Gaziantep
  • Hatay
  • Kahramanmaras
  • Kilis
  • Malatya
  • Osmaniye
  • Sanliurfa

Ez is érdekelhet: Kiderült, melyik reptér volt a legforgalmasabb 2022-ben

Az ország délkelet-anatóliai régiójában található Gaziantepet sújtotta legdurvábban az incidens, hiszen itt 7,8-as erősségű földrengés volt tapasztalható.

Malatyában egy történelmi mecset és egy emeletes szálloda omlott össze, Diyarbakirban – amely a rengés epicentrumától 300 kilométerre található – pedig egy bevásárlóközpont dőlt le a földrengés következtében – jelentette a The New York Times.

Fontos megjegyezni, hogy az érintett Délkelet-törökországi régióban is található néhány turistaövezet, de a tájegység nem tartozik az ország fő nyaralóhelyei közé, és több száz kilométerre fekszik az olyan, sokak által látogatott városoktól mint Isztambul és Antalya.

Törökország népszerű nyaralóhelyeit, például Kappadókíját és az égei-tengeri partvidéket valószínűleg nem érinti nagymértékben a helyzet.

Mivel a kezdeti rengéseket Cipruson, Libanonban és Izraelben is érezni lehetett, több mint 40 utórengést jelentettek. A földtani intézetek szerint pedig további rengések is előfordulhatnak.

Az Egyesült Királyság külügyminisztériuma azt tanácsolta a turistáknak, hogy számoljanak az utórengések kockázatával az elkövetkező napokban.

A legtöbb nemzetközi légitársaság továbbra is indít járatokat Törökországba. Az isztambuli repülőtér is a szokásos rend szerint üzemel. Néhány belföldi reptér Törökország-szerte azonban felfüggesztette a járatokat az eseményt követően.

Ezek közé tartozik a Gaziantep Oguzeli nemzetközi repülőtér is, amely a kutató- és mentőmunkában, illetve az orvosi beavatkozásokban részt vevő repülőgépek kivételével minden más légi forgalom előtt lezárt.

A hivatalos közlemények szerint azoknak az utasoknak, akik a földrengés által sújtott célállomásokra terveztek repülni, vagy akiknek csatlakozó járatuk van az említett repülőterek valamelyikén keresztül, a legfrissebb információkról a légitársaságuknál kell tájékozódniuk.

Forrás: The National

A figyelmetekbe ajánljuk