green grass on beach during daytime

Ha az Egyesült Királyságra gondolunk, valószínűleg nem a meseszép tengerpartokkal azonosítjuk, hanem inkább azzal, hogy mindig esik az eső és szürke az ég. Pedig mindkettő pont annyira jellemzi a szigetországot nem túl meglepő módon. Mondunk pár tengerparti úti célt a legjobbakból arra az esetre, ha esetleg ott nyaralnál.


Holkham Beach, Norfolk, Anglia

Emlékszel, amikor Gwyneth Paltrow a Szerelmes Shakespeare című filmben a szépséges tengerparton lubickolt? Nos, ez az a tengerpart, ahol tette. A norfolki tengerparti gyöngyszemet gyakran választják az Egyesült Királyság egyik legjobb homokos foltjának - és nem véletlenül: úgy érzi az ember, hogy fényévekre van a civilizációtól. Hatalmas és szélfútta, mögötte pedig egy füves természetvédelmi terület található, tele kiváló sétaútvonalakkal, amelyek arra készültek, hogy segítsenek felfrissülni mentálisan. A fenyőerdőben a lenyűgöző orchideáktól kezdve a kaleidoszkópszerű madarakig nagyszerű hely a növény- és állatvilág megfigyelésére.

Bamburgh Beach, Northumberland

Northumberland volt a Harry Potter-filmsorozat nagy részének háttere, köszönhetően Roxfort-szerű megjelenésének. Bár nagyon hideg lehet, érdemes dacolni a hideggel, hogy végigsétáljunk az érintetlen homokos szakaszon, hogy hajókirándulást tegyünk a híres Farne-szigetekhez. Az itt található középkori kastély egyenesen a Hamletből való, és remek hely arra, hogy szemügyre vegyük a helyi állatvilágot, például a fókákat, a tengeri puffinokat és az ugrándozó delfineket.

Whitepark Bay, Antrim, Észak-Írország

Ha szeretnél elvonulni a világtól, itt a helyed. Elszigetelt, csendes (kivéve a néha süvöltő öbölszelet), és pontosan három mérföldnyi fehér homokot taposhatsz. Észak-Írország első világörökségi helyszínének - az Óriás-ösvénynek - figyelemre méltóan fotogén vonulatán helyezkedik el, a Whitepark-öböl sokak utazási kívánságlistájának élén áll, köszönhetően egy nagyon ritka jelenségnek, amelyet éneklő homoknak neveznek. A homok itt olyan finom, hogy amikor a részecskék együtt rezegnek, hátborzongató zümmögő hangot adnak ki. Ha lemaradnál erről az egyedülálló csodáról, kutasd át a dűnéket kövületek után - rengeteg van belőlük.

Kynance Cove, Cornwall, Anglia

Tiszta fehér homok, rejtett öblök, kristálytiszta vizek, vadvirágos ösvények, valamint veszélyes és drámai sziklaalakzatok sora miatt azt hiheted, hogy valami olyasmire bukkantál, ami inkább hasonlít Kaliforniára, mint a vidéki Angliára. Kynance Cove az ország egyik legtöbbet fényképezett strandja, és mindössze egy órányira van a gyönyörű cornwalli várostól, Penzance-től (érdemes itt tölteni az éjszakát). A National Trust védjegyének számító hely a nyári hónapokban igen zsúfolt, ezért érdemes korán indulni, hogy elkerüljük a tömeget.

Scarista Beach, Lewis és Harris, Skócia

Az emberek messze földről jönnek ide, hogy megpillantsák a disznódelfineket, amelyeknek ez a gyönyörű hely az otthona. Egy dolgot érdemes megjegyezni: mivel a Scarista Beach a skót Hebridákon található, hihetetlenül távoli. Ez azonban nem rossz dolog, különösen akkor, ha természetbarát vagy, vagy éppen a vadon iránt vonzódó, introvertált ember. Valójában annyira félreeső (és különleges), hogy még egy tábla sem jelzi, hogy hol van, de ez segít abban, hogy ez a nirvánába vezető út védett és gyakorlatilag turistáktól mentes maradjon. Tipp: legyen nálad fényképezőgép!

Compton Bay, Wight-sziget, Anglia

A nyári hónapokban a Compton-öblöt spritz-zabáló látogatók özönlik el, de a geológiai csodák kincsesbányája is itt található, ami Anglia valódi válasza a Jurassic Parkra. Amikor apály van, menj a fő parkoló keleti oldalára, és indulj el a Hanover Point felé. Ez egy könnyű túra, és ha odaérsz, meglátod, mi ez a nagy dínófelhajtás: az Iguanodon hatalmas, három lábujjú öntvényei a szép sziklák tövében.

(Forrás: Travel+Leisure)

A figyelmetekbe ajánljuk