Szardínia, Olaszország
Fotó: Shutterstock

​7 hely a világban, ahol még fizetnek is azért, hogy odaköltözz

Sokan álmodoztunk már legalább egyszer arról, hogy összepakolunk és a bolygó egy teljesen más szegletébe költözünk − akár a távmunka szabadságát élvezve, akár a kaland hívó szavát követve.


Ha benned is megfordult már a fentebi gondolat, örömmel tudatjuk, hogy van egy maroknyi hely a világon, amely valamilyen módon még meg is fizeti neked, ha így cselekszel – sőt, még a beilleszkedésben is segít. Összegyűjtöttünk hét olyan helyet a világon, amely érdekes eszközökkel ösztönöz arra, hogy odaköltözz.

1. Tulsa, Oklahoma, USA

Oklahoma második városa már több mint négy éve ösztönzi a távmunkásokat arra, hogy csomagoljanak össze és költözzenek oda a Tulsa Remote program keretében. Ha sikerül bejutnod, egyszeri 10 ezer dolláros (3,6 millió forintos) kifizetést kapsz, hogy elindulj. Emellett felkínálnak neked egy íróasztalt a 36 Degrees North-ban, a Tulsa központjában található co-working térben, valamint havi 500 dolláros (1,8 millió forint) lakhatási ösztöndíjat, melyet legfeljebb egy évig vehetsz igénybe.

Ez is érdekelhet: Ez a 10 legrosszabb értékelésű város, ha külföldre költöznél

​2. Albinen, Svájc

A listán szereplő többi helyhez hasonlóan a svájci Valais kantonban található, festői szépségű Albinen falunak is gondot okoz a csökkenő népesség − ma már kevesebb mint 250 lelket számlálnak. A szám növelése érdekében a svájci kormány elkezdett fizetni az embereknek, hogy költözzenek oda: a családok felnőttenként akár 25 ezer svájci frank (közel 10 millió forint), gyermekenként pedig akár 10 ezer frank (közel 4 millió forint) támogatásra is számíthatnak. A támogatás igénybevételéhez svájci állampolgárság vagy állandó tartózkodási engedély szükséges. Ezenkívül a településen házat kell vásárolni, és azt szükséges legalább 10 évig fő lakóhelyként használni.

​3. Szardínia, Olaszország

Az Olaszország partjainál fekvő szigeti régió, Szardínia az egész világon ismert lélegzetelállító strandjairól, vad hátországáról, valamint egyedi nyelvéről és szokásairól. Az ország más vidéki településéhez hasonlóan azonban számos szardíniai falu és város elnéptelenedési válsággal küzd, amelyet a regionális kormányzat egy tavaly júliusban bejelentett pénzügyi programmal kíván kezelni. Azok a kérelmezők, akik hivatalos lakóhelyüket egy 3000 lakos alatti szardíniai faluban teszik meg, vagy lakást vásárolnak, akár 15 ezer eurós (közel 6 millió forintos) támogatásra számíthatnak.

Ha tovább olvasnál: Távmunka külföldön: itt vannak a legolcsóbb albérletek

​4. Topeka, Kansas, USA

Topeka, Kansas

Fotó: Shutterstock

A Choose Topeka nevű kísérleti program a lakásvásárlók számára 15 ezer dollárt (5,5 millió forint), a bérlők számára 10 ezer dollárt (3,6 millió forint) kínál, csak költözz Kansas állam fővárosába. A 2020-ban indult és jelenleg is zajló program célja, hogy segítse a város népességének növekedését, valamint a pénzügyi szolgáltatások, a könyvkiadás, az oktatás és a kormányzati szektorban megüresedő állások betöltését.

​5. Vermont, USA

Talán meglepő, hogy a tavakkal, erdőkkel és síközpontokkal teli Vermontnak pénzzel kell csalogatnia a leendő lakosokat. Wyoming után a második legkevesebb lakossal rendelkező állam, Vermont 2019 januárjában indított áttelepítési programmal igyekszik növelni a munkaerő-állományát. A New Remote Worker Grand Program sikeres pályázói, akik minden kritériumnak megfelelnek (érkezési sorrendben), segítséget kapnak az állami kormánytól az áttelepülés költségeinek fedezéséhez, a költözési eszközök bérlésétől kezdve a kaucióig.

​6. Santiago, Chile

A chilei kormány igyekszik fővárosát, Santiagót nemzetközi technológiai központtá alakítani azzal, hogy 40 ezer dollárt (14,5 millió forint) kínál azoknak a vállalkozóknak, akik a városba költöznek és ott indítják el vállalkozásukat. A 2010-ben indított, Start-Up Chile elnevezésű program többféle változatot kínál, az egyik például nők által vezetett projekteknek szól. A programba beválogatottak egyéves munkavállalási vízumot kapnak, valamint ingyenes co-working teret. Az Andok és a Csendes-óceán közé szorított, erős és stabil gazdasággal büszkélkedő Santiago vonzó választásnak tűnik.

7. Presicce-Acquarica, Olaszország

A Puglia Salentóban található Presicce-Acquarica kisváros 2019-ben jött létre Presicce és Acquarica del Capo települések egyesülésével, azonban az új városnak alig kevesebb mint 10 ezer lakosa van. Ezt a számot a helyi önkormányzat szeretné növelni az „Üdvözöljük Presicce-Acquaricában" programmal, mely az odaköltözők számára 30 ezer eurós (11,6 millió forint) támogatást nyújt a házvásárláshoz, valamint az ingatlan felújításához.

Forrás: Lonely Planet

A figyelmetekbe ajánljuk