bézs színű táska egy padon

Három dolog, amit egy műanyagmentes szakértő mindig magával visz az élelmiszerboltba

Az elmúlt években nagy hangsúly került a fenntarthatóságra és egyre többen próbálnak környezettudatosan élni. Az alábbi cikkben egy műanyagmentes szakértő három fontos tippjét szedtük össze, amelyet érdemes megfogadnod, ha fenntartható módon szeretnél vásárolni.


Marissa Jablonski, a Wisconsin-i Freshwater Collaborative of Wisconsin műanyagmentes szakértője és ügyvezető igazgatója sokféleképpen próbál fenntartható módon vásárolni. A Kitchn.com-nak elárult pár tippet azzal kapcsolatban, hogyan is érdemes műanyagmentesen vásárolni.

1. Szövetszatyor

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy akaratlanul is károsítsuk a bolygót, ha egyszer használatos műanyag szatyrokat ragadunk a fejes salátához vagy a friss fűszernövényekhez. Bár ma már sok bolt kínál úgynevezett biológiailag lebomló "zöld" zacskókat, Jablonski szerint ez a bizonyos típusú műanyag egy PLA, azaz poli-tejsav nevű összetevőt tartalmaz, amely nem komposztálódik könnyen, mert ehhez szuper magas hőre van szükség.

Nekünk, mint társadalomnak, nincs módunk arra, hogy ezeket a zacskókat rendszeresen és teljes mértékben komposztáljuk, így azok úgyis a szeméttelepen végzik

- mondja.

Ennek ellenére nem mindegy, hogy milyen típusú zacskót használsz az egyszer használatos opció helyett. Mivel a poliészter olajfúrással jár, Jablonski általában az újrahasználható szövetszatyrokat választja, még akkor is, ha a pamut technikailag nem feltétlenül ultra-fenntartható a termesztéséhez szükséges vízmennyiség miatt.

Feh\u00e9r sz\u00f6vetszatyor

Rahul Bhogal/Unsplash

2. Élelmiszertároló-edény

Csirkesalátát vagy felvágottat tervezel venni a csemegepultból? Ha teheted, kerüld a boltok egyszer használatos műanyag tárolóit, amelyek előállításához a zacskókhoz hasonlóan olajfúrásra van szükség és a hulladéklerakókban végzik. Jablonski ehelyett saját élelmiszertároló-edényeket visz magával.

Azt gondolnánk, hogy erre a célra az üvegedények a legmegfelelőbbek, de ő valójában újrahasznosított, újrafelhasználható műanyag tárolókat használ, amelyeket másoktól örökölt .

Elmondása alapján a műanyagmentes gondolkodás fontos eleme az, hogy ez az életmód nem feltétlenül arról szól, hogy soha ne használjunk műanyagot, sokkal inkább arról, hogy a lehető legkevesebbet dobjuk ki belőle.

3. Salátatároló-doboz

A papír salátaedények talán környezetbarát alternatívának tűnnek, de ez nem azt jelenti, hogy komposztálhatóak vagy újrahasznosíthatóak. Jablonski szerint a legtöbbet műanyaggal bélelik, hogy megakadályozzák a szivárgást. Ezért általában saját tárolóedényt visz magával - ugyanazt a típust, amit a csemegepult esetében is -, ha elvitelre veszi az ebédet.

Ne feledd, hogy az üzletben higiéniai óvintézkedések miatt előfordulhat, hogy tilos a saját edények használata. Hívd fel előre az üzletet, mielőtt dobozokat vinnél magaddal, a helyi bolt talán hajlandó kivételt tenni veled vagy elképzelhető, hogy találtok egy olyan alternatívát, amellyel mindketten elégedettek vagytok.

sal\u00e1t\u00e1val t\u00f6lt\u00f6tt \u00fcveg ed\u00e9ny

Mariana Medvedeva/Unsplash

A figyelmetekbe ajánljuk