hévíz

Kiderült, hova és mennyiért utaztak a magyarok a téli szünetben

Idén január első hetében is még tartott tanítási szünet, ami miatt látványosan kevesebben voltak az időszakban a fővárosban. A két ünnep közötti időszakhoz hasonlón kiürültek az utak és a boltok is. Mint kiderült, sokan vakáción voltak, és az is kiderült, hova utaztak.

A Szallas.hu szállásfoglalási portál adatai szerint a vendégéjszakák egy főre vetített átlagára extrém léptékben, 45 százalékkal drágult a koronavírus előtti időszakhoz, 2019-hez képest – írja az Index; az oldal arra volt kíváncsi, hova utaztak a magyarok a téli szünet alatt.

Mint kiderült, még a tavalyi áraknál is 23,5 százalékkal magasabb volt az egy éjszakára szóló átlagár a kiemelt ünnepi időszakban, ami egy személy esetében 14-16 ezer forintot tesz ki.

A foglalások száma azonban 30 százalékkal meghaladta a 2022-est, és három százalékkal a 2019-es év azonos időszakára vonatkozó adatokat.

Ez is érdekelhet: Olcsón utazni? 6 tipp, hogy garantáltan a legjobb repülőjegyet vegyük meg!

Észak-Magyarország volt a legfelkapottabb 

A Szallas.hu adatai szerint a karácsonyt otthonuktól távol töltők fele a wellness-szolgáltatást nyújtó hoteleket választotta, a második legnépszerűbb szállástípus az apartman volt, az utazók 23 százaléka töltötte itt a karácsonyt, szilveszterkor a foglalási arány megváltozott az önellátó szálláshelyek javára.

Mind a drágulás mértéke, mind az egy főre jutó átlagár megegyezett a két ünnep esetében, de a tavalyinál 60 százalékkal többen utaztak el az óév búcsúztatásának idejére.

A Szallas.hu-n keresztül foglalók átlagosan 81 ezer forintot költöttek két éjszakára az ünnepek alatti kikapcsolódásra.

Karácsonykor a legtöbben Budapestre, Hévízre, Egerbe, Gyulára és Zalakarosra utaztak, szilveszterkor Eger, Szeged, Pécs, Gyula és Siófok volt a legnépszerűbb desztináció. Sok balatoni szállás zárta telt házzal az évet, Siófok, Keszthely, Balatonfüred, Tihany ilyenkor is a kedvenc úti célok közé tartozik. A legvonzóbb turisztikai régiónak Észak-Magyarország bizonyult, minden ötödik foglalás ide szólt.

Az adatok alapján a magyar utazók előszeretettel keresték fel a népi hagyományokat megörökítő kulturális kincseket, amelyekkel például Hollókőn és Mezőkövesden találkozni. Hozzá kell tenni, hogy több gyógy- és termálfürdő található a régióban,: ilyen például Parádfürdő, az egerszalóki hőforrás, a Zsóry fürdő, a bogácsi vagy a bükkszéki gyógyfürdő. Több híres borvidékünk is az említett régióban található: a mátrai, az egri és a tokaji.

A Szallas.hu adatai szerint a január 2–8. közötti hetet is itt töltötte a honlapjukon keresztül foglalók 22,2 százaléka, ezután a megszokott módon a Balaton bizonyult a legnépszerűbbnek 14,5 százalékkal. Az év első hetében Budapest után Egerben, majd Hajdúszoboszlón, Gyulán és Hévízen pihent a lakosság nagy része.

Közölt adataikból az is kiderült, hogy 2019-hez képest közel tíz százalékkal, a tavalyihoz képest pedig kétszeresére növekedett a magyarok utazási kedve belföldön az év első két hónapjában.

Az Index megkérdezte Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságírót is, aki úgy fogalmazott: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ regiszteréből is egyértelműen arra lehet következtetni, hogy a turizmus szempontjából az idei bizonyult évek óta a legjobb januárnak.

Az látszik, hogy a magyarok többsége az ünnepi időszakban a belföldi utazásokat részesítette előnyben, de például sokan választottak szilveszterre olyan európai célpontokat, mint Bécs, Párizs, London vagy Barcelona. A telet kevésbé kedvelők Dubaiba, Egyiptomba, Tunéziába, Marokkóba utaztak, Délkelet-Ázsiában Thaiföld még mindig a legkapósabb desztinációk közé tartozik, bár a héten jelentették be, hogy ismét kérnek oltási igazolást a hozzájuk érkezőktől

– mondta az Indexnek Kiss.

Jordánia és a Maldív-szigetek is egyre kedveltebb úti cél, tavaly 3500-an keresték fel a szigeteket. Ez ugyan elmarad a magyar turisták nyári horvátországi 660 ezres számától, de így is egyre jelentősebbnek tekinthető az üdülőcélpont népszerűsége itthon.

A meghosszabbított iskolaszünet miatt sokan az év első hetére időzítették téli utazásaikat.

A 2023-as év első napjaiban különben nem csak a magyarok üdülési kedve emelkedett meg, a külföldi turizmus számára is kiemelkedően jó heteken vagyunk túl, ami a szállásfoglalásokat illeti

– értékelte a szakértő.

Hogy a magyarok mennyire szokták meg a drasztikus drágulást, és hogyan változtatja meg az utazási szokásokat, ha elmarad itthon a klasszikus havas tél arról az Index cikkében lehet tovább olvasni.


A figyelmetekbe ajánljuk