man in black jacket standing beside white van during daytime

Ezeken az európai reptereken várhatók nagyobb fennakadások idén ősszel

Lehet, hogy a nyár a végéhez közeledik, ám úgy tűnik, a légiközlekedési káosz szezonja még az ősz folyamán is folytatódik, különösen Európában, ahol a személyzeti problémák és a sztrájkok továbbra is hatással vannak a nagy légitársaságok és repülőterek működésére.


Az egyik legjelentősebb fennakadás Spanyolországban várható, ahol a Ryanair alkalmazottai heti rendszerességű sztrájkot terveznek az év hátralévő részére, augusztus 15-től (mától) 2023. január 7-ig, míg Portugáliában a dolgozók augusztusban többnapos munkabeszüntetést tartanak.

A lemondás szintén visszatérő probléma. Az ebben a hónapban világszerte törölt járatok 60%-át Európában törölték. A Cirium légiközlekedési elemző csoport kimutatta, hogy több mint 15 700 augusztusra tervezett járatot töröltek. Elég csak annyit mondani, hogy a káosznak nem lesz egyhamar vége, mivel a British Airways bejelentette, hogy október végéig 10 ezer járatot törölt, hogy megbirkózzon a létszámhiány miatti nyomással.

Spanyolországban számos Ryanair- és easyJet-járat megszűnik a közeljövőben. Míg Ryanairnél a mai naptól kezdve (aug. 15) legalább 2023 januárjáig minden hétfőtől csütörtökig 1700 munkavállaló fog sztrájkolni, mivel a jobb bérezésről és munkakörülményekről folytatott tárgyalások nem jutnak kielégítő eredményre az USO és a SITCPLA szakszervezetek és a légitársaság főnökei között.

A következő repülőtereken tartanak munkabeszüntetést: Alicante, Barcelona, Girona, Ibiza, Madrid, Malaga, Palma de Mallorca, Santiago de Compostela, Sevilla és Valencia.

A sztrájkok első két hete alatt várhatóan 1,4 millió utas lesz érintett. A Ryanair azonban közölte, hogy szeptemberben várhatóan nem lesznek fennakadások a napi járatmenetrendben. A személyzet nagy részét egy másik ügynökség, a CCOO képviseli, és a főnökök már bérmegállapodást kötöttek velük.

Az easyJet pilótái pedig három 72 órás sztrájkot tartanak augusztus 19. és 21., valamint 27. és 29. között.

A portugál légiközlekedési dolgozók is, köztük a légiutas-kísérők, a biztonsági személyzet és a földi kiszolgálók háromnapos sztrájkot terveznek augusztus 19-re, 20-ra és 21-re.

A franciaországi légi közlekedést idén nyáron légi sztrájkok akadályozták, legfőképp Párizsban, de ősszel nem terveznek sztrájkokat. Franciaország elsődleges légitársasága, az Air France gyorsabban növeli kapacitását, mint más európai légitársaságok. A munkaerőhiány továbbra is probléma, de néhány népszerű transzatlanti útvonal idén télen visszatér a kereslet kielégítésére, köztük a december 12-én induló Newark-Párizs-Charles de Gaulle repülőtér útvonal, valamint a Párizs és New York-John F. Kennedy közötti új, napi hat járatból álló ingajárat.

A Lufthansa szóvivője szerint a német nemzeti légitársaságnál a járatkáosz legsúlyosabb része már elmúlt. Christina Foerster igazgatósági tag a német médiának elmondta, hogy a járatüzemeltetés nagyrészt stabilizálódott, de hangsúlyozta, hogy a helyzet továbbra is kihívást jelent, mivel a főszezonban fellépő létszámhiány következményeivel küzdenek. Mindazonáltal idén nyáron olyan mértékű betegszabadsággal is szembe kellett nézniük, amelyet nem könnyű ellensúlyozni.

(Lonelyplanet)


A figyelmetekbe ajánljuk