Szingapúr
Fotó: Shutterstock

Ezek voltak 2022-ben a világ legdrágább városai

Mostanában minden hónapban, amikor a háztartási számlák esedékessé válnak, azon morgolódunk, hogy a megélhetési költségek ismét emelkedtek.


Az Economist Intelligence Unit (EIU) által kiadott idei Worldwide Cost of Living Index (Megélhetési költségek indexe világszerte) szerint az ukrajnai orosz háború és a világjárvány elhúzódó hatásai miatt 2022-ben 8,1%-kal emelkedtek az átlagos megélhetési költségek.

Az idei indexben világosan láthatjuk ennek hatását, mivel a felmérésben szereplő 172 városban az átlagos áremelkedés erősebb volt, mint bármikor az elmúlt 20 évben. A benzinárak emelkedése a városokban különösen erőteljes, de az élelmiszerek, a közüzemi szolgáltatások és a háztartási cikkek mind drágultak a városlakók számára. De melyek a legdrágább városok mind közül?

Ez is érdekelhet: 10 város, ahova nem érdemes költöznöd, ha külföldben gondolkodsz

​Európa átalakulóban

A brit főváros idén jelentősen visszaesett a listán, a 27. helyen landolt. A top 10-ben négy európai város szerepelt Zürich (hatodik hely) áll a legmagasabban; Párizs, Koppenhága és a szintén svájci Genf egészíti ki. Három másik európai város − Stockholm, Lyon és Luxemburg − jelentősen lemaradtak.

A nyugat-európai áremelkedés legjelentősebb oka a gázárak emelkedése volt, ami az Ukrajnában zajló orosz háború és a régió alternatív gázforrások keresésének eredménye. Egy liter benzin ára a tavalyi év hasonló időszakához képest 22%-kal drágult. A másik meghatározó tényező az euró egyenlőtlen értéke, amelyet az idei listán szereplő városok közül nem mindegyik használ.

Az orosz városokban, Moszkvában és Szentpéterváron is jelentős emelkedés volt tapasztalható a megélhetési költségek terén. Ukrajna fővárosát, Kijevet nem elemezték idén.

Ha tovább olvasnál: A 4 legjobb európai város, ha külföldre költöznél

​A győztes

New York v\u00e1rosk\u00e9pe

Fotó: Shutterstock

Bár úgy tűnik, hogy New Yorknak már régen a lista élén kellene állnia, ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok legnagyobb városa az első helyen landolt – igaz, holtversenyben a gyakori győztes Szingapúrral. A 2021-es számításokban New York még a hatodik helyen állt. Két másik amerikai metropolisz is bekerült a top 10-be: Los Angeles holtversenyben a negyedik helyen végzett Hongkonggal, San Francisco pedig a nyolcadik helyen.

A nyomon követett 172 városból összesen 22 található az Egyesült Államokban, köztük Portland, Boston, Chicago és Charlotte. A tavalyi győztes Tel-Aviv a harmadik helyre esett vissza.

​Így készül a lista

A lista összeállításához az EIU 172 városban több mint 200 termék és szolgáltatás több mint 400 egyedi árát hasonlítja össze. Felmérik a vállalkozások széles körét, mind a magas, mind az alacsony árkategóriát, hogy érzékeltessék, mennyit ingadoztak az árak az elmúlt évben.

Egy másik cég, az ECA International globális mobilitási cég is minden évben közzéteszi saját rangsorát a világ legdrágább városairól, de ők eltérő módszertant alkalmaznak: a mindennapi kiadásokat, például a bérleti díjakat és a tömegközlekedés költségeit veszi figyelembe. A júniusban közzétett listán Hongkong immár harmadik éve a legdrágább város címet kapta, New York végzett a második helyen. Az ECA listája erősen az ázsiai nagyvárosok felé hajlik − Szöul, Sanghaj és más kelet-ázsiai városközpontok mind bekerültek a top 10-be.

A világ 10 legdrágább városa, ahol 2022-ben a legköltségesebb volt az élet:

1. New York és Szingapúr (holtverseny)
3. Tel Aviv, Izrael
4. Hongkong és Los Angeles (holtverseny)
6. Zürich, Svájc
7. Genf, Svájc
8. San Francisco, Kalifornia
9. Párizs, Franciaország
10. Koppenhága, Dánia

Forrás: CNN Travel


A figyelmetekbe ajánljuk