Thaiföld.

Ebbe az 5 országba csak gazdag turistákat várnak

Az utazási korlátozások enyhülésével egyes országok szigorúbban választják ki, hogy kit engednek be a járvány után.


A múlt héten Új-Zéland idegenforgalmi minisztere ismét elmondta, hogy „minőségi turistákat" szeretnének bevonzani, nem pedig olyanokat, akik napi 10 dollárból (4000 forint) száraz tésztát esznek".

A COVID-19 járvány idején az idegenforgalmi hivatalok világszerte szelektív beutazási politikával kísérleteztek. Most pedig helyreállítási terveket hajtanak végre, sokan pedig a „minőség a mennyiség helyett" hozzáállást követik.

A túlzott turizmus visszaszorítása pozitív hatással lehet a környezetre és a népszerű úti célok helyi közösségeire. De vajon ez azt jelenti, hogy az utazás a szupergazdagok számára lesz fenntartva?

A BBC Radio 4 rádióban a Ryanair vezérigazgatójával, Michael O'Learyvel nemrégiben készített interjú szerint a 10 eurós repülőjegyek korszaka lassan véget ér, és a kedvező árú utazások a múlté lehetnek.

Ennek apropóján összeszedtük azokat az országokat, amelyek a turizmus fellendülésével a tehetős látogatókat célozzák meg.

A Kajmán-szigetek szívesen látja a nagy vagyonnal rendelkező távmunkásokat

Yuya Hata/Unsplash

A karibi Kajmán-szigetek – amely régóta a luxusutazók menedéke – még a világjárvány idején is igyekezett biztosítani a felső kategóriás imázsát.

A 2020-ban indított Global Citizen Concierge Program (GCCP) lehetőséget ad a távmunkásoknak, hogy otthonukká tegyék a brit tengerentúli területet. Az évi 100 000 dollár (40 millió forint) feletti jövedelemmel rendelkezők kétéves vízumot igényelhetnek, amelynek éves díja 1469 dollár (600 ezer forint).

A Fidzsi-szigetek a látogatók költésének növekedését tűzte ki célul

Jeremy Bezanger/Unsplash

A világjárvány idején a Fidzsi-szigetek a milliárdosok menedékhelyeként pozicionálta magát.

Még 2020 júniusában az ország elindította a „Blue Lanes"-t a jachtosok számára, akik a világjárvány elől a paradicsomba menekülnének. Frank Bainimarama, a Fidzsi-szigetek miniszterelnöke egy tweetben meghívta a magánrepülőgépekkel rendelkező milliárdosokat, hogy béreljenek saját szigeteket.

A COVID előtt a Fidzsi-szigetek gazdaságának 38 százalékát a turizmus tette ki. Az élénkülés beindítása érdekében az ország továbbra is a luxusutazásokra helyezi a hangsúlyt.

A Tourism Fiji 2022-2024-re szóló vállalati terve a fenntartható turizmus előmozdítása érdekében „a nagy értékű ügyfélszegmensek vonzására és bővítésére", valamint a „látogatók költésének növekedésére" számít.

Indonézia nem kér a „hátizsákos utazókból”

Jeremy Bishop/Unsplash

2021 szeptemberében Indonézia is csatlakozott azon országok listájához, amelyek a pandémiát követően a tehetősebb látogatókat célozzák meg.

A minőségi turizmusra törekszünk Balin, ezért nem engedjük be a hátizsákos turistákat, amint a közeljövőben hivatalosan is életbe lép a nemzetközi utazók számára történő újranyitási terv

– mondta Luhut Binsar Pandjaitan, Indonézia tengerészeti és befektetési ügyekért felelős koordinációs minisztere a Bali Sun beszámolója szerint.

Később pontosította kijelentését, miszerint az olyan látogatók kiszűrésére gondolt, akik esetleg megsértik az ország egészségügyi vagy bevándorlási szabályait.

Új-Zéland elutasítja a „napi 10 dolláros táborozókat"

Rod Long/Unsplash

Új-Zéland pánik utáni turisztikai fellendülési programja a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyeket veszi célba.

Ezek nem azok a fickók, akik bepattannak egy lakóautóba, és napi 10 dollárból bejárják az országot, szárított tésztát esznek

– mondta Stuart Nash idegenforgalmi miniszter az Új-Zélandi Turisztikai Exporttanács éves konferenciáján 2022 augusztusában.

Ehelyett olyan látogatókat akarnak bevonzani, akik „egy kicsit több pénzt költenek, és egy kicsit tovább maradnak".

Új-Zéland végül 2022 augusztusában nyitotta meg újra a határait, és tervei szerint a túlzsúfoltság elkerülése és a fenntarthatóság javítása révén figyelmesebben kezelné a turisztikai ágazatot.

Thaiföld is megpróbálja lerázni magáról a hátizsákos utazók örökségét

M o e/Unsplash

Thaiföld turisztikai ipara igyekszik feltápászkodni a COVID-korlátozások hónapjai után.

A miniszterek arra kérték a szállodákat és a vállalkozásokat, hogy tartózkodjanak a turisták nagy kedvezményekkel való becsábításától.

Nem engedhetjük, hogy az emberek Thaiföldre jöjjenek, és azt mondják, azért ide utaztunk, mert ez egy olcsó hely

– mondta Anutin Charnvirakul miniszterelnök-helyettes egy 2022 júliusában tartott turisztikai rendezvényen.

Charnvirakul azt javasolta, hogy az országnak arra kellene összpontosítania, hogy prémium utazási célpontként emelje értékét.

Thaiföld is azt reméli, hogy a jól kereső digitális nomádokat az új, 10 évre szóló „thaiföldi munkavállalási vízummal" be tudja csalogatni. Ez a vízum, amely csak az évi 80 000 dollár (32 millió forint) feletti jövedelműek számára szól, reményeik szerint megerősíti az ország törekvését a tehetős látogatók becserkészésére.

Forrás: Euronews

A figyelmetekbe ajánljuk