fehér festéket tartalmazó tálca benne egy hengerfejes festővel egy faasztalon

Életünk talán sosem volt ennyire stresszes, mint az elmúlt egy évben a koronavírus-járvány miatt. A folyamatosan változó járványügyi korlátozások miatt nem tudhatjuk, milyen intézkedéseknek kell megfelelnünk holnap, a jövő héten vagy akár egy hónapon belül. Egy biztos dolog van az életünkben: a lakásunk. De mi történik, ha már unalmasnak találjuk mikrokörnyezetünket? Ilyenkor jöhet a lakásfelújítás. Mutatjuk, mire figyelj!


Mielőtt rátérnénk a konkrét tanácsokra, előbb jöjjön a legfontosabb: csak olyanba fogjunk bele, amiről tudjuk, hogy nem okoz még nagyobb stresszt. Életünk kellően nehéz plusz nehézségek nélkül is, így mi is próbálunk olyan tippekkel szolgálni, amik könnyebben kivitelezhetőek.


1. Lista nélkül bele se kezdj!

Reflektálva a fent említettekre: egy alaposan átgondolt listával sokat könnyíthetünk saját dolgunkon. Szánjunk rá akár egy egész napot és gondoljuk át, mi az, ami listánkról tényleg belefér és mi az, amit érdemes arra az időszakra halasztani, amikor már esetleg segítséget is kérhetünk másoktól. A felújítandó dolgok mellé írhatunk akár még egy időrendet is, így legalább azt is tudni fogjuk, hogy pontosan mennyi időt vesz majd igénybe az egész projekt.

2. Koncentrálj a helytakarékosságra!

Sarkok, szekrények teteje, lebegő polcok – csupa olyan dolog, amiket kevesen használunk, pedig akár a kisebb szobák tereit is növelhetjük velük. Ne hagyjuk őket veszni, hiszen a lakásunk legapróbb dolgai tökéletesen elférnek ezeken a helyeken.

3. Jöhet az optikai csalódás!

És ha már helytakarékosság – semmiképp se felejtsük ki a tükröket, amik nem csak optikailag növelik meg a teret, de a beáramló fényt is visszaverik, így az adott szoba sokkal fényesebb lehet. Persze a tükrök mellett csak akkor döntsünk, ha nem fengsuj szerint újítjuk fel lakásunkat, az ősi kínai módszer ugyanis kifejezetten ellenzi a tükrök elhelyezését a szobákba.

4. Válaszd ki a megfelelő színt!

Nézz utána, hogy adott színek milyen hatással vannak az emberre, valamint a terekre! Nem mindegy ugyanis, hogy egy viszonylag sötétebb tér falára milyen színű festéket kenünk fel, ahogy az sem, hogy milyen hangulatot teremtenek ezek a színek. Pasztell, krémes és világos árnyalatokot – ezekkel nem lehet mellé lőni.

5. Mindig pakolj felfelé!

Magasra fúrd a könyvespolcot, és ha lehet a ruhaszárítót is szereld a plafonra. Minél több helyed marad a padló szintjén, annál inkább érzed majd magad kényelmesen saját környezetedben.

+1. Mindig jelezd a szomszédoknak, hogy felújtás lesz nálad!

Sokan vagyunk, akik a koronavírus-járvány miatt otthon dolgoznak, és nincs is annál zavaróbb, amikor egy-egy meetingen azért nem tudunk érdemben részt venni, mert mellettünk épp fúrnak. Így fontos, hogy jelezd a szomszédoknak, hogy nálad épp lakásfelújítás következik. Írd ki, a közvetlen szomszédokhoz pedig akár még kopogj is be! Jelezd nekik, hogy meddig tart a projekt, valamint kérd meg őket, hogy bátran szóljanak, ha pár órára le kellene állnod munkájuk zavartalan végzése miatt.

Cikkünk megjelenését az EON támogatta.

A figyelmetekbe ajánljuk