Dublin.

200 éves alkoholtörvényt módosítanak az írek

Írország felhagy a 200 éves alkoholtörvényeivel az éjszakai élet fellendítése érdekében. A helyi, alkohol árusítását szabályozó törvények többsége régebbi, mint maga a Köztársaság.


Az ír hatóságok a napokban bejelentették, hogy módosítani kívánják az ország alkoholárusításra vonatkozó engedélyezési törvényeit. A módosítások célja a városi kultúra, valamint a szórakozóhelyek fellendítése. Ez pedig Írországot Európa többi részével egyenrangú, vonzó célponttá tenné – ahogyan azt Leo Varadkar miniszterelnök-helyettes sajtónyilatkozatában megfogalmazta.

Kifejtette azt is, hogy sajnálatos módon országszerte bezárnak a vidéki kocsmák és éjszakai klubok, és a közösségek elveszítik kultúrájuk fontos részeit.

A hivatalos közlemény szerint a köztársaságban jelenleg egy 100 törvényből álló, részben 200 évvel ezelőttre visszanyúló szabálykönyvre támaszkodnak.

Valójában az alkoholfogyasztást és az éjszakai életet szabályozó törvények kétharmada még a 100 évvel ezelőtt kivívott ír függetlenség előtt született. Ez egy olyan bürokratikus zűrzavart eredményez, amelyen minden szórakozóhelynek át kell verekednie magát ahhoz, hogy kiszolgálhasson, vagy késő éjszakáig üzemelhessen.

Helen McEntee igazságügyi miniszter egy lépéssel tovább ment, és kifejtette, hogy az éjszakai klubok a városi kultúra szerves részét képezik. Rámutatott, hogy a klubkultúra létfontosságú eleme a kreativitás és a hozzáállás formálásának.

Írországban azonban az elmúlt 20 évben fokozatosan csökkent az éjszakai klubok száma. A 2000-es évek elején még mintegy 500 éjszakai klub működött az országban, míg egyes becslések szerint ez a szám mára 80 körülire csökkent.

Emellett a jelenlegi jogalkotói keretek között minden alkalommal, amikor egy szórakozóhely az engedélyezési időn túl is nyitva akart maradni, engedélyt kellett kérnie a bíróságon. Az új javaslat szerint a szórakozóhelyek éves engedélyt kapnának, amely a hét 7 napjára szólna.

Továbbá McEntee miniszter kifejtette, hogy a szórakozóhelyeknek ezentúl lehetőségük lesz arra, hogy hajnali 5 óráig szolgáljanak fel alkoholt, és reggel 6 óráig maradjanak nyitva.

Az ír szabályok egyik furcsasága az a rendelkezés, amely szerint bárkinek, aki új, este fél 11 után alkoholt kínáló helyet szeretne nyitni, meg kell vásárolnia az engedélyezési jogokat a hely jelenlegi tulajdonosától.

Ez abszurd módon megfizethetetlen lehet azon városok és falvak számára, amelyek csőd miatt elvesztették kocsmájukat, és szó szerint nem tudnak újat nyitni. McEntee miniszter továbbá rámutatott, hogy sok ilyen engedélyt zárt árveréseken adnak el, és gyakran olyan szupermarketláncok veszik meg, amelyek a versenytársakkal szemben akarnak előnyt szerezni azzal, hogy városias kerületekben késő éjszakai alkoholt árulnak.

Továbbá kifejtette, hogy azok a városok és falvak, amelyek elvesztették kocsmájukat, kultúrájuk egy fontos darabjától és fókuszpontjától lettek megfosztva.

Leo Varadkar, a vállalkozásért, kereskedelemért és foglalkoztatásért felelős miniszter szerint az új, észszerűsített és digitalizált jogszabályok hozzájárulnának Írország éjszakai életének fellendítéséhez.

Forrás: The Mayor

A figyelmetekbe ajánljuk