Götene Svédországban
Fotó: Getty Images

Götene városa mellett található az UNESCO világörökségi része

35 forintért árulnak földterületeket Svédország festői részén

Az olcsó olaszországi ingatlanok soha nem látott népszerűségnek örvendenek, ami úgy tűnt a svédeket is megihlette: a festői Götene területén ugyanis alig párforintos áron árulnak földterületeket.A CNN Travel számol be a hírről, miszerint Svédországban, a Stockholmtól 320 kilométerre található Götene városában földterületeket kezdtek árusítani. Az igazán meglepő azonban nem ez, hanem az adott parcellák négyzetméterenkénti ára: a portál információi szerint ugyanis a helyi önkormányzat

egy négyzetméternyi területet alig 1 svéd koronáért, vagyis 35 forintért kínál eladásra.

A helyi vezetőség abban bízik, hogy ezzel a húzással itt is sikerül megállítani az elnéptelenedést, ami komoly problémákat okoz a környéken. A hírek szerint a helyiek abban bíznak, hogy azok, akik itt vesznek maguknak földet, építkezni is fognak és ide is költöznek. Götene városában egyébként körülbelül 5000 lakos él, a környező településeket is beleszámítva pedig közel 13 ezren laknak a környéken.

Ez is érdekelhet! Ebben az országban csökkentek legjobban az ingatlanárak az EU-n belül

A g\u00f6tenei V\u00e4nern-t\u00f3

A götenei Vänern-tó

Fotó: Getty Images

Ráadásul itt található a Vänern-tó is, ami egész Skandinávia legnagyobb tava. Arról nem is beszélve, hogy a Vänern-tó szigetcsoportját és a közeli Platåbergens Geoparkot az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, tehát a költözést fontolgatók nem is akármilyen helyen kezdhetnek építkezésbe.

Johan Månsson, Götene polgármestere szerint már most akkora az érdeklődés a telkek iránt, hogy egy időre be is kellett szüntetni a projektet. Az első hónapban ugyan még csak harmincan jelentkeztek, hogy vásárolnának földet, de azóta megállás nélkül égnek a vonalak és mindenki az olcsó, lakatlan területek iránt érdeklődik. Természetesen – ahogy az olaszországi egyeurós házak esetében – itt sem áll meg egyetlen koronában az, amit ki kell majd fizetni a szerencséseknek.

Ezt is olvasd el! Franciaországba költöznél? Most akár 1 euróért is vehetsz házat!

A hatóságok jelen állás szerint azt tervezik, hogy licitet hirdetnek majd a földekre és szerződést kötnek az új tulajdonosokkal, amiben vállalniuk kell, hogy két éven belül elkezdődnek az építkezések. A környéken ráadásul egyáltalán nem olcsó az építkezés:

egy ház felépítése 3-4 millió koronába, azaz körülbelül 105-140 millió forintba kerül.

A polgármester továbbá arra is emlékeztette a jelentkezni vágyókat, hogy a beutazási és letelepedési szabályok ugyanúgy vonatkoznak majd az új lakókra is, ez alól ők sem bújhatnak ki.

A figyelmetekbe ajánljuk