Egy kevésbé népszerű görög sziget, ami olyan, mintha a Holdon lennénk

Egy kevésbé népszerű görög sziget, ami olyan, mintha a Holdon lennénk

Görögország közkedvelt nyári úti cél, az olyan szigetek mint Kréta és Mykonosz pedig igazi turistaparadicsomok. Ha azonban egy kevésbé népszerű helyet választanánk, érdemes Mílosz szigetét választani, amit egy egészen egyedi partszakasz díszít. A hófehér szikláinak köszönhetően azt az érzetet keltheti, mintha a Holdon lennénk.


Az Égei-tenger közepén, Athéntól délre helyezkedik el Mílosz szigete, melynek egyik legkülönlegesebb pontja a Sarakiniko-strand. A vakítóan fehér sziklaképződmények évmilliók leforgása alatt alakultak ki – kezdi a Drive.

Sarakiniko egyébként már az ókori görögök számára is értékes helyszínnek számított, hiszen ez egy obszidiánban gazdag térség, amiből kiváló fegyverek és munkaeszközök készíthetők. Neve a görög sarakeeni (szaracén) szóból származik, amit a bizánci időkben tevékenykedő kalózokra használtak, akik rendre a térség sziklabarlangjaiban rejtették el kincseiket, valamint ezekről a helyekről csaptak le az áthaladó hajókra is.

Shutterstock

Nem meglepő tehát, hogy az egyik környező látványosság egy hajóroncs. A parthoz közel láthatók az Africa tartályhajó maradványai, ami még 2003-ban indult útnak kambodzsai zászló alatt. Az út során a hajó óriási viharba keveredett, és bár a legénység java része túlélte a balesetet, a hajót szinte teljesen elnyelte a tenger – ami ma izgalmas lehetőséget jelent a búvárok számára.

Olvasd el ezt is! Ez a görög sziget lesz a nyár legnépszerűbb úti célja a Netflix sorozatának köszönhetően

A strandtól keletre sétálva rátalálhatunk a Papafragas-barlangokra, ami tökéletes helyszín a fotósok számára, hiszen a sziklák között rejtőző medencék a fényviszonyoktól és időjárástól függően más-más színekben pompáznak. A nyugati oldalon pedig semmiképpen se hagyjuk ki Mandrakia apró kikötőjét, ahol a lépcsők egyenesen a tengerbe érnek. Különlegességét a barlangszerű sirmaták adják, amiket manapság a hajók tárolására, egyfajta garázsként használnak.

A sziget fővárosának a dombtetőn elhelyezkedő Plaka mondható, ahonnan könnyen megközelíthetők olyan látványosságok, mint a Velencei-kastély, az ókori színház vagy a míloszi katakombák. Utóbbiak az egyik legfontosabb katakombáknak számítanak a világon, melyek nagyjából az első és az ötödik század között keletkezhettek.

Mílosz nyugati oldalán találjuk az egykori kénbányáknak otthont adó partszakaszt, a Thiorichia-strandot. Ez szuper felfedezési lehetőségeket rejt az elhagyatott helyek iránt érdeklődőknek. A régi épületekben ágyakat, asztalokat és különböző szerkezeteket találhatunk, de a környező barlangokba is megéri beleskelődni.

A figyelmetekbe ajánljuk