Tahaa, French Polynesia ...

A világ legkülönlegesebb borvidéke egy trópusi szigeten található

Amikor a szőlőültetvényekre gondolunk, a legtöbb ember valószínűleg a nap alatt érlelődő szőlővel sűrűn beültetett dombokat képzel el. Nagyon valószínűtlen, hogy a bortermelésről egy távoli szigetre és a Csendes-óceán déli részén található korall atollra asszociálnának. Ez teszi a Vin de Tahiti-t olyan egyedivé.


Rangiroa Francia Polinézia legnagyobb atollja, amely Tahititől 220 mérföldre északkeletre, Papeete-től 1 órás repülőútra található. Az atollt egy hatalmas lagúna köré csoportosuló korallszigetek sora alkotja. Az egyedülálló szőlőskert mellett számos más mesés dolgot is meg lehet tenni és látni Rangiroán, például búvárkodni és sznorkelezni a világ egyik legszínesebb és legtisztább zátonyán, megnézni a híres Kék lagúnát, gyöngyfarmokat, rózsaszín homokos motusokat (kis szigetek, amelyek egyikén a Vin de Tahiti található) és festői falvakat. A borok egy kis motun (szigetecskén) készülnek, és egy korallút végén, Avatora városától néhány percnyi hajóútra érhetők el. A látogatás csak túrával lehetséges, tehát nem lehet csak úgy beugrani. A túrákat a Vin de Tahiti-nél lehet lefoglalni.

Dominique Auroy francia borásznak volt egy álma: kiváló borok termesztése és előállítása a Csendes-óceán déli részének, pontosabban Francia Polinéziának paradicsomi környezetében. Álma sok szkepticizmussal találkozott kollégái és barátai részéről, de a borászat és a Csendes-óceán déli része iránti szenvedélye kitartásra késztette. Körbeutazta a szigeteket, hogy megtalálja az ideális helyet leendő szőlőültetvényének, és Rangiroa mellett döntött. A lényeges elemek a talaj minősége, a nap hatása, az éghajlat és az óceán sótartalmának hatásának figyelembevétele voltak. Rangiroában meszes mészkőtalajt talált, amelyet fehér koralldarabokkal, növényi komposzttal és friss (azaz esős) vízzel dúsított, amelyet aszályos időszakokban pótolni kell. Végtelen türelemmel és évekig tartó próbálkozásokkal és hibákkal a Carignan szőlőfajták mellett döntött, és 1999-ben importálták az első tőkéket.

Az első szüret 2000-ben készült el, 2003-ban pedig a Rangiroa szőlőültetvényen évente kétszer 400 palackot termeltek, mivel két szüret van: májusban és decemberben. A minőségi borok termelése azóta többszörösére nőtt. 2010 októbere óta a szőlőültetvény ökológiai szemléletet alkalmaz, ami tovább öregbítette a pincészet hírnevét a minőségi, organikus borok előállítása terén. Az első ok, amiért a Vin de Tahiti egyedülálló, kétségtelenül az a tény, hogy egy borászat létezik - és virágzik - egy szigeten, az óceán közepén. A második az, hogy szó szerint egy korallzátonyon lehet szőlőt termeszteni, a harmadik pedig a rendezett, ültetett borsorok oda nem illő látványa, miközben a tengerparton sétálva a Csendes-óceánra nyílik kilátás, és a szélverte pálmafák zizegő leveleikkel közvetlenül a borok alatt. Sehol máshol a világon nem láthatsz ilyesmit.

A szőlőültetvény mostanra 17 hektárból áll, és évi két szüret során sokféle bort állít elő. Messze túlmutat az eredeti Carignan szőlőfajtákon. Vörös-, fehér- és rozéborokat is készítenek. A talaj, az éghajlat és a részben francia tölgyfahordóban érlelt szőlő szokatlan frissességet és füstös jegyeket kölcsönöz a boroknak, amelyek az enyhén kandírozott, fűszeres vörös gyümölcsök ízével párosulnak. A legnépszerűbb márkák a Blanc de Corail, a Clos du Recif, a Rose Nacarat és a Monamona. A legjobb időpont a szőlőültetvény meglátogatására a szüret ideje, amikor személyesen megnézheted, hogyan működik ez az egyedülálló szőlőültetvény, és hogyan dolgozzák fel a szőlőt, hogy a legjobb eredményt hozzák ki belőle.

A szüret ideje évente kétszer, májusban és decemberben van, bár az időjárás függvényében ez némileg változhat. Rangiroa elérése meglehetősen hosszú utazást igényel, valamint nagy érdeklődést és lelkesedést e figyelemre méltó boros kaland iránt. Először is Tahitire kell utazni a világ bármely pontjáról, majd Papeete-ből egy 1 órás repülőútra kell szállni Rangiroa felé. A szigetközi járatokat többnyire az Air Tahiti üzemelteti. Ezután el kell utazni Avatoru faluba, és onnan egy rövid hajóúton kell elindulni, hogy végül egy kis korallúton érjünk ki, amelynek a végén eljutunk a motuhoz, ahol a borászat található, és a szőlőt mindössze néhány méterrel az óceán fölött termesztik.

Nyilvánvaló, hogy ez nem egynapos kirándulás, ezért legalább egy éjszakát szálláson akarsz majd tölteni. A legtöbb szálloda és panzió közel van a repülőtérhez, amely viszont közel van Avatoruhoz. Foglaláskor mindenképpen gondoskodj a Vin de Tahiti-re történő továbbutazásról. A Tahiti.com-on előre lefoglalt túra egy órán át tart. Bevezetést kapsz a Csendes-óceán déli részén folytatott szőlőtermesztés történetébe és a különböző borokba, körbevezetnek a szőlőültetvényen, és betekintést nyerhetsz a borospincébe. Ezt követi öt különböző bor kóstolása. A helyszínen vásárolhatsz palackokat, amelyeket hazavihetsz.

(Forrás: TravelAwaits)


A figyelmetekbe ajánljuk