borravaló egy kávézóban
Ugyan a borravalóval kapcsolatban nincs semmilyen kötelezettség, néhány iránymutatás hasznos lehet. Pláne, hogy sok utazóban a világjárvány okozta éttermi és szállodai leállások miatt felmerült, hogy még nagyobb borravalóra is lenne szükség az eddig megszokottnál.

A Travel + Leisure megkérdezett pár turisztikai szakembert a borravalókkal kapcsolatban, és mint kiderült, a koronavírus nem befolyásolta a vendéglátósok borravalóhoz való hozzáállását.

Nyilvánvaló, hogy még a szakértők tanácsai is eltérnek a borravalóval kapcsolatos szokások tekintetében, és sok esetben a személyes megítélésünkön múlik. Abban azonban mindenki egyetért, hogy függetlenül attól, hogy hány eurót hagyunk ott, a legfontosabb, hogy a felszolgálókkal és a vendéglátásban dolgozókkal udvariasan bánjunk.

Olaszország 

A szervizdíj (servizio) általában benne van az összegben, és a számlan fel van tüntetve. Ha nincs szervizdíj, 10-15% borravaló elegendő. A borravaló (coperto) is feltüntethető, de ez általában nem a pincérekre vonatkozik.

A szállodákban táskánként körülbelül két euró borravalót adjunk, a takarításért pedig éjszakánként egy euró borravaló a megfelelő. A taxiknál nem kell borravalót adni, de szokás a sofőrnek aprópénzt hagyni. Az idegenvezetőknek adott összeg változó, de átlagosan 10% a javasolt.

Franciaország 

Az éttermekben a szervizdíj gyakran benne van az összegben, de ha nem, akkor 5-10% a szokásos. A szállodákban a hordároknak táskánként egy-két euró borravalót adjunk, a takarítóknak pedig ugyanennyit naponta. A taxisofőrök körülbelül 10%-ot várnak el, ahogy az idegenvezetők is, ha nem nyújt valamilyen különleges szolgáltatást.

Görögország 

Az éttermi számlák általában tartalmazzák a szervizdíjat, de ha nem, akkor a 10-15% kifejezetten nagyvonalúnak számít. A taxiknál nem szükséges borravalót adni, de a felkerekítés vagy a visszajáró elhagyása nem gond. A szállodákban a hordároknak táskánként egy euró, a takarítóknak pedig napi egy euró borravalót szokás adni, de itt sem kötelező.

Az idegenvezetők borravalója a túra típusától függően változik, kezdésnek elég a 10 %, de privát túrák esetén lehet több is.

Írország 

A legtöbb más országhoz hasonlóan Írországban is 10-15%-ot kell hozzáadni, ha az éttermi számlán nem szerepel szervizdíj. A taxiknál hagyjuk meg a visszajárót, vagy kerekítsünk fel, ha készpénzzel fizetünk. A szállodákban éjszakánként körülbelül két eurót hagyjunk a takarításért, a hordároknak pedig táskánként nagyjából egy eurót adjunk.

Az idegenvezetőknél pedig a szokásos 10%.

Svájc 

A szervizdíjat általában tartalmazza a számla, de a szolgáltatástól függően körülbelül 10%-ot szoktak hozzáadni. A taxik esetében a felkerekítés néhány svájci frankra elegendő. A szállodákban a portások és a takarítók számára nyújtott szolgáltatásokért néhány frankot adjunk.

Az idegenvezetőknek fizetendő borravaló a túra típusától függően változik, de 10% az általános alap.

Izland és a skandináv országok

A borravaló ezekben az országokban eltér a legtöbb más európai úti céltól: a skandináv térségben nem várják el a borravalót. A legtöbb étteremben a számla tartalmazza a kiszolgálást; készpénzes fizetés esetén legfeljebb kerekítsünk fel, vagy hagyjunk aprópénzt. A szállodai alkalmazottak nem várnak borravalót a szolgáltatásokért, de egy kis összeget azért adhatunk az extra segítségért. A taxisofőrök sem várnak pénzt, ahogyan az idegenvezetők sem.


A figyelmetekbe ajánljuk