országút
Shutterstock

Magyar útszakasz is bekerült a világ legjobb autós útvonalai közé

A CarMats.co.uk tanulmányozta a világ legikonikusabb autós útvonalait, és összeállított egy listát a világ legjobb autós kirándulóhelyeiről. Mint kiderült, nem is kell messzire mennünk, ha egy ikonikus autós kalandra vágyunk.

A rangsor összeállításához megvizsgálták az egyes úti célok nyári átlaghőmérsékletét, az évi csapadékmennyiséget, a napsütötte órákat, a fényszennyezést és a nemzeti parkokat. Emellett azt is figyelembe vették, hogy hány napig tart az út hossza.

Ezek alapján az oldal arra a következtetésre jutott, hogy a világ legjobb útja a Queensland és Nyugat-Ausztrália között húzódó festői Szavanna út, vagy The Savannah Way, ami 15 nemzeti parkot foglal magába, napi 39 fontba, nagyjából 17 ezer forintba kerül az autóbérlés, és a nyári átlaghőmérséklet 25,4 Celsius-fok. Az útszakasz 3700 kilométer hosszú, és akár egy teljes hónapot is el lehet rajta tölteni.

Ez is érdekelhet: Új életet kezdenél külföldön? Az 5 legjobb ország, ahol egyszerűen megteheted

Shutterstock

A lista második helyezettje az Egyesült Államok délnyugati részén található Grand Circle volt, ahol több völggyel, kanyonnal is találkozhatunk, nem mellesleg tíz nemzeti parkon haladhatunk át az 1500 kilométer útszakaszon, ami várhatóan két-három hetes kaland lenne.

Shutterstock

A harmadik helyre a világ leghíresebb országútja, a Route 66 került, amely Chicagótól Santa Monicáig húzódik az Egyesült Államokban. Bár az eredeti 66-os országút 1985 után lényegében megszűnt, még mindig sokan autóznak az ikonikus útszakasz egyes részein.

Shutterstock

Külön érdekesség, hogy Magyarország is felkerült a listára: az elemzés szerint Duna mentén haladó autóút,– Szerbiát, Magyarországot, Szlovákiát és Ausztriát érintve – a hetedik legjobb útszakasz a világon.

Shutterstock

A 10 legjobb országút egy autós kiránduláshoz 

1. The Savannah Way, Ausztrália
2. The Grand Circle, Egyesült Államok
3. Route 66, Egyesült Államok
4. Atlasz-hegység, Marokkó
5. Szahara hurok, Marokkótól Mauritániáig
6. Marokkó tengerparti útja
7. The Carretera Austral, Chile
8. Duna-menti autóút, Szerbia, Magyarország, Szlovákia és Ausztria
9. Transz-Kalahári út, Botswana-Namíbia
10. Transpantaneira, Brazília


A figyelmetekbe ajánljuk