​Kenutúra, Donau-Auen Nemzeti Park Ausztriában

Amikor megunjuk a várost, szeretnénk feltöltődni a természetben, megtapasztalni a külföld-érzést, de nem mennénk nagyon messzire, Ausztria ideális választás. Impozáns hegyek, festői tavak és folyóvölgyek, lenyűgöző vízesések közül ajánlunk néhány kedvencünket.


Gesäuse Nemzeti Park

Enns foly\u00f3 a Ges\u00e4use Nemzeti Parkban, Ausztri\u00e1ban

Enns folyó a Gesäuse Nemzeti Parkban, Ausztriában

© Nationalparks Austria/Stefan Leitner

Stájerország északi részén található a Gesäuse Nemzeti Park. A Gesäuse (rohanás) név a vadul rohanó Enns folyónak köszönhető. A Buchstein-, a Hochtor- és a Reichenstein-csoport égbe nyúló sziklafalai különösen szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. A nemzeti park számos, a világon csak itt fellelhető állat- és növényfajnak, úgynevezett endemikus fajnak ad otthont. Ezek az utolsó jégkorszak után itt maradt ritkaságok, amelyek elterjedése kis területre korlátozódik.

Großes Walsertal Bioszférarezervátum

Gro\u00dfes Walsertal Bioszf\u00e9rarezerv\u00e1tum Ausztri\u00e1ban

Großes Walsertal Bioszférarezervátum Ausztriában

© Verein Großes Walsertal Tourismus

A Vorarlbergben található Großes Walsertal Bioszférarezervátum 2000 óta létezik. Az alpesi völgy 6 faluból áll, ahol mintegy 3400 ember él. A völgy kiváló példája egy élettel teli kultúrtájnak, amelyben a walserek XIII-XIV. századi letelepedése óta a hegyvidéki mezőgazdaság, a legeltetés és a kiterjedt erdőgazdálkodás kifejezetten modern rendszere alakult ki.

Fertő–Fertőzug Nemzeti Park

\u200bFert\u0151\u2013Fert\u0151zug Nemzeti Park Ausztri\u00e1ban

Fertő–Fertőzug Nemzeti Park Ausztriában

© Österreich Werbung/Julius Silver

A gazdag madárvilágáról ismert Fertő–Fertőzug Nemzeti Parkban, amely Burgenlandban 230 négyzetkilométert, Magyarországon pedig 90 négyzetkilométert foglal magában, teljesen más táj fogadja a látogatókat. Ausztria egyetlen sztyeppés nemzeti parkjában nádasok, szikes tavak, füves sztyeppék és a sekély vizű Fertő tó – amelynek átlagos mélysége körülbelül egy méter – határozza meg a táj képét. A kirándulások, különösen a madármegfigyelések, egész évben zajlanak. A nemzeti park összesen mintegy 300 madárfajnak ad otthont.

Krimmli-vízesések

Krimmler Wasserf\u00e4lle Ausztri\u00e1ban \u200b

Krimmler Wasserfälle Ausztriában

© Großglockner Hochalpenstraßen AG

A vízesések lenyűgöző természeti látványosságok, amelyek nyáron még felfrissülést is kínálnak: Ausztriában számtalan vízesést csodálhatunk meg. A legismertebbek közé tartozik a Salzburg tartományban található Krimmli-vízesések, ami 380 méteres magasságával Ausztria legmagasabb vízesésének számít, a lezúduló vízmennyiséget tekintve pedig Európa egyik leghatalmasabb vízesése. Amellett, hogy a lezúduló víz rendkívül látványos, a finom vízpermet természetes gyógymódnak is tekinthető, ami enyhülést nyújt az allergiásoknak és az asztmában szenvedőknek.

Donau-Auen Nemzeti Park

\u200bDonau-Auen Nemzeti Park Ausztri\u00e1ban

Donau-Auen Nemzeti Park Ausztriában

© Nationalparks Austria/Stefan Leitner

A Bécs és a szlovák határ között húzódó Donau-Auen Nemzeti Park gyalogosan, kerékpárral, kenuval vagy a nemzeti park hajójával is felfedezhető. A Duna fő áramlásából leágazó holtágak mentén tett túrák során madárdal kíséri a látogatókat. A Donau-Auen Nemzeti Parkban a számos madárfaj mellett európai tavi teknősök és számos halfaj is él.

Attersee Csillagpark

Attersee Csillagpark Ausztri\u00e1ban \u200b

Attersee Csillagpark Ausztriában

© Johannes Horvath

Csillagokat nézni – avagy „Sternderl schaun”, ahogyan azt Ludwig Hirsch osztrák énekes-dalszerző 1991-ben megénekelte – Ausztriában számtalan helyen lehetséges. Magasan a hegyekben vagy a városoktól távol az éjszakai égbolt elképesztően tiszta és tele van csillagokkal. A csillagvizsgálók, a natúrparkok és a nemzeti parkok vezetett csillagfigyelést is kínálnak. Az egyénileg szervezett éjszakai kirándulásokhoz különösen alkalmas a Perseidák meteorraj érkezése augusztus közepén, amikor hullócsillagok ezrei láthatók az éjszakai égbolton. Egyik kedvenc csillagleső helyünk a felső-ausztriai Attersee Csillagpark fény- és tájvédelmi körzet, ami Ausztriában elsőként került fel a Nemzetközi Sötét Égbolt Parkok (International Dark Sky Parks) listájára.

További valódi élmények

Milyen is Ausztria valójában? Miben rejlik a hitelessége, amit Ausztria piros-fehér-piros zászlajára tűz? Hol és hogyan ismerhetik meg nyáron a látogatók a legjobban az országot? Annyi válasz létezik, ahány üdülési preferencia, ami mégis egyértelműen megkülönbözteti Ausztriát, az a természet kis és nagy csodáinak, az eleven kultúrának, az eredeti történeteknek, a kiváló konyhának és a szívélyes emberekkel való találkozásoknak a lenyűgöző keveréke. További tippekért látogass el az austria.info weboldalra!


A figyelmetekbe ajánljuk