amszterdam

Csatornaházak, fesztiválok, lakóhajók – így fedezd fel Amszterdam csatornáit!

A holland főváros egy igazi csodavilág. Az Unesco világörökségi listáján szereplő amszterdami csatornagyűrű az aranykorban épült, miután a tengeri kikötő túlnőtt a középkori falakon, és a hatóságok úttörő bővítési tervet dolgoztak ki. Ma Amszterdamnak több csatornája van, mint Velencének – egészen pontosan 165, amelyek 100 km hosszúak, 90 szigetet szelnek át,1281 híd ível át rajtuk -, és amelyeket egész évben varázslatos felfedezni.


A csatornák fejlődése

Amszterdam festői csatornái nem csak esztétikai szempontból fontosak: az 1600-as évek elején létfontosságúak voltak a vízzel elöntött földek lecsapolásához és rekultiválásához, valamint a szárazföld és a tenger elválasztásához. Az alacsonyan fekvő terület nagy része polder, tehát olyan földterület, amely egykor víz alatt feküdt. Ezt úgy nyerték vissza, hogy gátakat építettek, és szélmalmokkal (később pedig gőz- és dízelszivattyúkkal) szivattyúzták ki a vizet.

Ha szeretnéd megismerni, hogy a csatornák milyen fontos szerepet játszottak Amszterdam várostervezésében, részt vehetsz egy lenyűgöző 45 perces audio-vezetett túrán a Het Grachtenhuis csatornamúzeumban.

Csatornaházak és lakóhajók

A parton karcsú csatornaházak állnak, amelyek bizonytalan szögben dőlnek előre. A majdnem függőleges lépcsőházak miatt a tulajdonosoknak szükségük volt arra, hogy a nagyméretű árukat és bútorokat könnyen fel lehessen szállítani a felsőbb emeletekre.

A nyeregtetőkbe emelőket építettek, hogy a tárgyakat felemelhessék és bejuttathassák az ablakokon keresztül, mivel a ferdeség lehetővé tette a rakodást anélkül, hogy a homlokzatot összetörték volna. Az ingatlanadót a ház homlokzata után fizették, ami azt jelentette, hogy minél keskenyebb a homlokzat, annál kevesebbet kellett fizetni. A díszes nyeregtetők elrejtették a tetőt a nyilvánosság elől, és 1795-ig, amikor a hollandiai francia megszállók bevezették a házszámokat, segítették a ház azonosítását.

Ez is érdekelhet: Városok, amelyek félő, hogy 2030-ra víz alá kerülnek

Hajózás

Természetesen a csatornákat egy hangulatos hajóuttal lehet a legjobban felfedezni. Évente több mint 3 millió látogató száll fel a csatornasétahajókra, amelyek fantasztikus lehetőséget nyújtanak arra, hogy közelről láthassuk a város vízi útjait, nappal vagy akár éjszaka.

Érdemes a nyitott ülőhelyekkel rendelkező hajókat választani. A városszerte található 20 kikötőhely közelében pedig olyan nevezetességek találhatók, mint a Van Gogh Múzeum, a Rijksmuseum és az Anne Frank Huis.

A kikötés a városban egyébként bárhol megengedett, kivéve a hidak alatt, a keskeny vízi utakon, az útkereszteződésekben, a mentőlépcsők mellett. A kölcsönző cégek közé tartozik a Canal Motorboats, amely kis, csendes, alumíniumból készült elektromos csónakokkal rendelkezik, amelyek környezetbarátok és könnyen vezethetők, és nem szükséges hajóvezetői engedély.

Csatornafesztiválok

A város éltető erejeként a csatornák nem meglepő módon az ünnepségek középpontjában állnak, kezdve a király napjának narancssárga ruhás őrületétől, az Amsterdam Pride-ig, a klasszikus zenei Grachtenfestivaltól a Sinterklaas Intochtig (a Mikulás érkezése, amely a karácsonyi szezont hirdeti) és az Amsterdam Light Festival káprázatos vetítésein és installációin át.

A figyelmetekbe ajánljuk