aerial photography of sea beside green trees during daytime

Bár ez nagyrészt a genetikai adottságokon múlik, egyre gyakoribbá válik, hogy a 80-as, 90-es évekig élhetünk, és talán még az évszázadot is elérhetjük. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének várakozásai szerint 2050-re nyolcszorosára nő a százévesek száma. Az egyik módja annak, hogy megtudd, nagyobb az esélyed arra, hogy 100 éves legyél? Csak nézd meg az irányítószámod, hogy kiderüljön, kék zónában élsz-e.


A Dan Buettner kutató által először kitalált kék zónák olyan területek, ahol a világ legidősebb - és legegészségesebb - emberei élnek. Buettner szerint öt olyan hely van, ahol nagyobb valószínűséggel találunk 80-as, 90-es éveikben járó, és a 100-as határt könnyedén átlépő embereket. Íme, egy kicsit mindegyikről, és arról, hogy miért lehet ezekben rejlik a minél hosszabb élet igazi titka.

Szardínia, Olaszország

Szardínia volt az első kék zóna, amelyet Buettner és csapata 2004-ben azonosított. A Kék Zónák honlapja szerint a kutatók egy ritka genetikai furcsaságot találtak, amelyet sok lakos hordoz, és amely összefüggésbe hozható a lakosság hosszú élettartamával. De nem csak a genetika teszi egyedivé a célpont lakóit. Mint a honlap megjegyzi, a Szardínián élők továbbra is nagyon aktív életmódot folytatnak, és még mindig vadásznak, halásznak, valamint az élelmiszereik nagy részét helyben gyűjtik be. A közösség nagyrészt egészséges étrendet követ, amely teljes kiőrlésű kenyérből, babból, kerti zöldségekből, gyümölcsökből és masztixolajból áll, amelyek mind fontosak a szív egészsége szempontjából. Szintén fontos, hogy együtt nevetnek és bort isznak.

Okinawa, Japán

A Blue Zones szerint az Okinawán élők olyan szerencsések, hogy az amerikaiakhoz képest rendkívül alacsony a rák, a szívbetegségek és a demencia aránya. Hosszú élettartamuk az erős társadalmi kapcsolatoknak, valamint a mély céltudatosságnak is köszönhető. Az idősebb okinawaiak könnyen megfogalmazzák, hogy miért kelnek fel reggelente, írja az oldal. Célokkal teli életük egyértelmű felelősségteljes szerepeket és a szükségesség érzését adja számukra még 100 éves korukban is. Az itteniek szintén a többnyire növényi alapú étrendet részesítik előnyben.

Nicoya, Costa Rica

A Costa Rica-iaknak van egy mondásuk, amit mindenkinek el kellene fogadnia: pura vida, ami lefordítva tiszta életet jelent. Ez a vágy, hogy minden egyes nap boldogan éljenek, jól szolgálta az itteni embereket, és néhány extra egészséges évvel jutalmazta őket. Ez megint csak az erős családi kötelékekre, a mindennapos céltudatosságra és a jó étkezésre vezethető vissza. Úgy tűnik, hogy a kevesebb kalória elfogyasztása az egyik legbiztosabb módja annak, hogy éveket adjunk az életünkhöz, jegyzi meg a Blue Zones. A nikóiak kora este könnyű vacsorát esznek. Életük nagy részében a nikóiai százévesek hagyományos mezoamerikai étrendet ettek, amelyet a mezőgazdaság három nővére: a tök, a kukorica és a bab emelt ki.

Ikaria, Görögország

A görög Ikaria szigetén kevesebb mint 10 000 ember él, de ők egészségesek. A Blue Zones szerint szinte teljesen mentesek a demenciától és a krónikus betegségektől. Ráadásul minden harmadik itteni lakos a 90-es éveiben él. Hogyan? A kutatók szerint ez a társadalomközpontú kultúrájuknak, az aktivitási szintjüknek és étrendjüknek, valamint egy jó pohár bor iránti szeretetüknek köszönhető. Szeretik az erős vörösbort, a késő esti dominójátékokat és az órákat figyelmen kívül hagyó, nyugodt életritmust. A tiszta levegő, a meleg szellő és a zord terep a szabadba vonzza őket, aktív életmódot folytatnak, áll a Kék Zónák weboldalán.

Loma Linda, Kalifornia

Bár Dél-Kalifornia általában véve kellemes környezetet kínál mindenki számára, a Loma Lindában élő hetednapi adventistáknak látszólag jobb a helyzetük, mint a legtöbbeknek. A Blue Zones szerint ugyanis körülbelül egy évtizeddel tovább élnek, mint az átlagemberek, ami szigorú vegetáriánus étrendjüknek és a mozgás szeretetének is köszönhető. Talán a mások segítése iránti szenvedélyük miatt is. Mint sok más vallás, a Hetednapi Adventista Egyház is bátorítja és lehetőséget biztosít tagjainak az önkéntes munkára, osztja meg a Blue Zones, hozzátéve, hogy aktívak maradnak, és céltudatosságot találnak, és elhárítják a depressziót azzal, hogy mások segítésére összpontosítanak.

(Forrás: Travel+Leisure)


A figyelmetekbe ajánljuk