Lassan és kényelmesen is lehet az űrbe utazni
Courtesy World View

Lassan és kényelmesen is lehet az űrbe utazni

Ha az űrbe repülnénk, de nincs kedvünk egy rakétához kötni magunkat – vagy nem engedhetjük meg magunknak a repjegyet –, akkor megfontolandó a World View léggömbje, amit Ryan Hartman, a cég vezérigazgatója csak az „ űr szellőjének" nevezett.

Persze ez az űr határa kissé homályos. Nincs általánosan elfogadott pont, ahol az űr kezdődik, de általában valahol a Föld felszíne felett 80 és 100 kilométer között mondják. Az űrturizmus szempontjából a Virgin Galactic átlépte 80 kilométeres határt, míg a Blue Origin nagyjából a 100-at

A World View héliummal töltött óriási ballonja nagyjából 32 kilométer magasra emelkedik majd. Hartman szerint ebből a magasságból ugyanannyit lehet majd látni, mint akik magasabbra emelkednek.

Courtesy World View

A World View nem az egyetlen űrhajós cég egyébként, amely kényelmes utazásokat kínál az űr határára. A Space Perspective hasonló élményt árul 2024-es indulással. Róluk itt írtunk részletesen.

A léggömbös utazás néhány dolog miatt még előnyösebb is, mint a Virgin Galactic és a Blue Origin tízperces űrrepülései.

Az első osztályú ülésekkel ellátott, légkondicionált és nyomás alatt álló kapszulában történő utazás tartalmaz étkezést és koktélozást is. Emellett széles kilátással rendelkezik minden szék felett, alatt és közvetlenül előtte is. Ráadásul néhány perc helyett hat órát tölt a magasban, így még azt is láthatjuk, ahogy például lemegy a nap.

A Robb Report cikke szerint a léggömb ezeredi formájában már túl van több repülésen is. Minden egyes műanyag ballon csak egyszer használható, de a vállalatnak többféle újrahasznosítási ötlete van az anyagra, és elmondásuk szerint 100 évre szóló terve van arra, hogy minimalizálja működésének káros hatását.

A jármű jelenleg átalakítás alatt áll, és a tesztek 2023-ban kezdődnek, az űrturizmus pedig már 2024-ben. Ha valaki szeretne jelentkezni megteheti 500 dolláros (nagyjából 155 ezer forint) előlegért, aminek a teljes ára 50 ezer dollár (nagyjából 15 millió forint) lesz.

Az árba beletartozik majd egy ötnapos kirándulás is, amelynek az egyik napján a turistákat olyan helyekre viszik, mint az Amazonas, a gízai piramisok, a Grand Canyon, a Nagy Korallzátony és a Kínai Nagy Fal.


A figyelmetekbe ajánljuk