spacex kilövés
Getty Images

Túlsúly miatt nem mehetett a világűrbe egy űrturista

A 43 éves Kyle Hippchen, aki a Endeavor Air légitársaság egyik kapitánya, még tavaly szeptemberben nyert jegyet a SpaceX űrrepülésére, de nem örülhetett sokáig.

Az egyik jegyet Jared Isaacman sorsolta ki, a Shift4 Payments alapítója. A jelentkezés tavaly februárban volt, a sorsolásra pedig több mint 72 ezer nevezés érkezett, a bevételt egy gyermekkórháznak ajánlották fel. Ebből a 72 ezer emberből sorsolták ki Hippchent, hamarosan azonban kiderült, hogy túllépte a SpaceX 250 fontos, azaz 113 kilogrammos súlyhatárát. Hippchen 150 kilogrammos volt, amikor jelentkezett. De még mindig volt remény.

Próbáltam kitalálni, hogyan tudnék hat hónap alatt bő 36 kilót leadni, ami, ugyan lehetséges, de nem a legegészségesebb dolog a világon

– mondta Hippchen.

Végül úgy döntött, hogy a jegyét egyik barátjának, Chris Sembroskinak adja, aki hálából felajánlotta, hogy személyes tárgyakat visz az űrbe Hippchen számára. A tárgyak között volt a középiskolai és főiskolai gyűrűje, a kapitányi válltakarója és a dédnagybátyja első világháborús Bíbor Szív kitüntetése.

Sembroski a kilövés előtt a torony tetején lévő telefonon még felhívta barátját hogy köszönetet mondjon neki.

Végül a SpaceX floridai Kennedy űrrepülőtérről induló Inspiration4 névre keresztelt misszió a jól ismert Falcon 9-es hordozórakétával és a SpaceX Dragon automatizált űrkapszulájával elindult, a fedélzeten 4 civil utassal – Hippchen nélkül.

(The Guardian)


A figyelmetekbe ajánljuk