űrszemét
Youtube/ESA

Videón, ahogy egy űrszemét megsemmisül

Ugyan csak szimulálták, de megegyező folyamat játszódik le a Föld légkörében is.

A műholdak és más űreszközök megsokszorozódása után, egyre nagyobb problémát jelent az űrben keletkezett űrszemét. Ezek nem csupán környezetszennyezőek, de a felküldött eszközök életét is megkeserítheti. Nem véletlen, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) jóváhagyta a világ első űrszemét-eltakarító programját.

Most szintén ők mutattak be egy látványos videót arról, ahogy egy alkatrész megsemmisül a Föld légkörébe lépve. Pontosabban egy szimuláción keresztül. Az ESA a Solar Array Drive Mechanism (SADM) műhold egyik elemét tesztelte, és a videón jól látszik, hogy az eszköz gyakorlatilag pár percen belül elolvad.

A SADM alapvetően egy fontos eszköz, amelynek feladata, hogy a műhold napelemeit a Nap felé irányítsa. Ugyan rendkívül hasznos, mérete miatt gyakran űrszemét keletkezik belőle, mivel nehezen semmisül meg.

A ScitechDaily cikkéből kiderül, hogyha egy űreszköz visszatér a Föld légkörébe, a tulajdonosának igazolnia kell, hogy a a balesetveszélyes becsapódás esélye kevesebb, mint egy a tízezerhez. A videón látható elemnél az egyik csavar helyett egy alacsony olvadáspontú alumíniumot cseréltek ki, hogy a szétmorzsolódása hamarabb kezdődjön.

A megsemmisüléshez először adatokat gyűjtöttek az ESA a műholdak széthullását szimuláló SCARAB-ot használva, majd az eszközt a német űrhivatal plazma-szélcsatornájába helyezték, amelyben a légköri zuhanáshoz hasonló körülmények fogadták a műhold elemét.

Ahogy a videón is látható, a teszt jól sikerült.


A figyelmetekbe ajánljuk