A Nemzetközi Űrállomás

Történelmi esemény: elkezdődött az első űrbéli régészeti kutatás

A világon elsőként egy régészeti projekt kezdődött a héten a Nemzetközi Űrállomáson.


Alice Gorman és Justin Walsh, egyetemi docensek vezetésével megkezdődött a Nemzetközi Űrállomás Régészeti Projekt (ISSAP) nevű program, amely az első régészeti vizsgálat egy űrbéli élőhelyen.

Azzal, hogy a régészeti perspektívát egy aktív űrterületen alkalmazzuk, elsőként mutatjuk be, hogyan alkalmazkodnak az emberek viselkedésükkel egy teljesen új környezethez

– mondja Walsh docens.

A csapat első projektje, a Sampling Quadrangle Assemblages Research Experiment, azaz SQuARE, most indult el egy olyan kísérlettel, amely kreatív módon a térben képzeli el a régészeti lelőhelyek mintavételezésének legalapvetőbb technikáját: a próbagödröt.

Míg a földi régészek egyméteres négyzeteket ásnak ki, hogy feltérképezzenek egy adott lelőhelyet és megtervezzék a további tanulmányozás stratégiáját, addig az ISSAP csapata ragasztószalag segítségével egyméteres négyzeteket fog kijelölni a Nemzetközi Űrállomáson. Ezután napi fényképek segítségével tanulmányozzák azt, hogy miként használják a tereket.

Ahelyett, hogy kiásnánk őket, hogy új talajrétegeket tárjunk fel, amelyek a helyszín történetének különböző pillanatait mutatják, minden nap lefényképezzük őket, hogy azonosítsuk, hogyan használják őket, és hogyan változnak az idő múlásával

– magyarázza Gorman.

Kayla Barron, a NASA űrhajósnője péntek délután állította fel a négyzeteket, amelyeket a munkát és a szabadidőt jelképező néhány helyen helyeztek el, köztük egy konyhai asztal, egy munkaállomás, EXPRESS-állványok és a latrinával szembeni falon.

A fotózás 60 napig fog tartani.

Forrás: Phys.org

A figyelmetekbe ajánljuk