doktor és beteg jókedv

Egy új eszköz pillanatok alatt kimutatja, ha bőrrákunk van

Újabb forradalmi eszköz a rák elleni küzdelemben.


Egy teljesen új módszer alkalmas a bőrrák gyors, automatikus és non-invazív korai felismerésére és annak jellemzésére Mindez könnyen megvalósítható bármelyik kórházban, ezzel pedig jelentősen leegyszerűsödne a diagnózis folyamata.

A Medical Physics tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók egy teljesen új technológiát mutattak be a szélesebb közönségnek, amely forradalmasítja a bőrrák, és talán a rák más fajtái diagnosztizálásának területét, ezzel pedig életeket menthet meg.

A szerkezet speciális optikai szálakon alapul, képes különbséget tenni a bőrön kialakult jóindulatú és rosszindulatú elváltozás között és még a bőrrák egyes változatait is meg tudja különböztetni, például az életveszélyes melanomát és a szintén rosszindulatú, de kevésbé veszélyes elváltozásokat.

Ráadásul már mintegy 100 kórházi páciensnél alkalmazták sikeresen a módszert.

A tanulmányban olvasható, hogy a látható tartománnyal szemben, az infravörösnél a különböző anyagoknak különböző színük van az adott anyag kémiai összetevőitől függően.Ez alapján a kutatók rájöttek arra, hogy az ilyen színek azonosítására képes műszerekkel megkülönböztethető az egészséges bőr, a jóindulatú elváltozás és a rosszindulatú elváltozás, mert mindegyiknek más a színe, ezzel pedig azonosítható a melanoma is.

Végül ezeknek a színeknek az azonosítására képes rendszert fejlesztettek ki, amely az optikai szálakkal képesek azonnal azonosítani a vizsgált elváltozás színét.

(MTI/Medical Physics)

A figyelmetekbe ajánljuk