dinoszaurusz illusztráció
Vlad Konstantinov/Queensland and Eromanga Natural History museums

A valaha élt egyik legnagyobb dinoszauruszra bukkantak Ausztráliában

Ráadásul ezzel egy új dinoszauruszfajt is felfedeztek.

Újabb dinoszauruszfajt azonosítottak paleontológusok Ausztráliában, a mintegy 90 millió éve élt hatalmas, 30 méter hosszú titanoszaurusz maradványait Queensland állam délnyugati részén találták még 2007-ben.

Mindez azt is jelenti, hogy ez a legnagyobb dinoszaurusz, amelyre eddig Ausztráliában bukkantak – derült ki a The Guardian cikkéből.

Az Australotitan cooperensis faj egy növényevő dinoszaurusz volt a titanoszauruszok, a szauropoda dinoszauruszok egyik csoportjában. A kréta földtörténeti időszakban élt, hossza 25-30 méter lehetett, magassága elérte az 5-6,5 métert. Nagyon hosszú nyaka és farka volt. Hasonlíthatott az olyan jól ismert dinoszauruszokhoz, mint a brachioszaurusz és az apatoszaurusz.

A kutatók a Cooper becenevet adták neki, mivel az Eromanga-medencében lévő Cooper Creekben fedezték fel maradványait 2007-ben, de csak most azonosították tudományosan a Queenslandi Múzeum és az Eromanga Természettudományi Múzeum paleontológusai.

A szakemberek megtalálták a lapockacsontját, a medencecsontját, a combcsontját is, nagyjából teljes épségben.

„A dinoszauruszcsontok távoli helye, méretei és törékenysége késleltette a hivatalos meghatározást. Ilyen nagy és törékeny csontokat éveken át kell előkészíteni és megtisztítani"

– idézte Robyn Mackenzie paleontológust, az Eromanga múzeum társalapítóját a Guardian.

Ahogy az MTI beszámolt róla, Mackenzie férjével együtt alapította a múzeumot az után, hogy 2006-ban családi birtokukon először bukkantak dinoszauruszcsontokra. Azóta 15 dinoszaurusz maradványait találták meg a területen.

A paleontológus szerint Cooper combcsontjának hossza és körmérete alapján a dinoszaurusz mintegy 67 tonna tömegű lehetett.

Az Australotitan egy másik példányának maradványait szintén Eromangában találták meg. A George becenevű óriás combcsontjának mérete alapján nagyobb lehetett Coopernél, de mivel csontjai jóval töredezettebbek voltak, nehéz őt tanulmányozni.

Ahogy mi is beszámoltunk róla az év elején, világ legnagyobb dinoszauruszát, a patagotitánt a dél-amerikai Patagóniában találták meg januárban. A becslések szerint az állat 37 méter hosszú és 55-69 tonna tömegű lehetett.


A figyelmetekbe ajánljuk