Több száz millió forintot fizettek a kínaiak „tüzes vizéért"

Több száz millió forintot fizettek a kínaiak „tüzes vizéért"

Az ital a különleges évjáratának köszönheti, hogy rekordáron kelt el az aukción.

Egymillió brit fontért (nagyjából 413 milllió forint) kelt el egy londoni aukción a kínaiak legendás „tüzes" itala, egy rekesz pajcsiu. A nemzeti ital egy főként cirokból vagy rizsből készült gabonapárlat, és a rekesz különlegességét az 1974-es évjáratáta adja.

Az eredmény meglepte a pénteki áverést szervező Sotheby's becsüseit is, akik legfeljebb 200 és 450 ezer font közti leütési árat valószínűsítettek, de végül a Kínán kívül tartott árverések között abszolút rekordnak számító összegért kelt el.

A liciten a híres kínai gabonapárlat Kweichow Moutai márkájú, Sun Flower néven forgalmazott változatát bocsátották áruba. A vevő pedig egy meg nem nevezett kínai gyűjtő.

Az egymillió font a legmagasabb összeg, amelyet egyetlen tétel Moutai pajcsiuért valaha is fizettek Kína határain kívül. A Sun Flower pajcsiu vonzereje, hogy a kínai kulturális forradalom idejéből származik, 1974-ből.

Ebben az évben különösen kevés készült az italból. Az amúgy Flying Fairy (Repülő Tündér) néven forgalmazott ital exportra gyártott változata átmenetileg, a kulturális forradalomnak nevezett zűrzavar idején viselte a Napraforgó nevet.

A Moutai-pajcsiu a kommunista Kína alapítója, Mao Ce-tung kedvenc italának számított. Ezzel kínálták meg Richard Nixon egykori amerikai elnököt is az 1972-es történelmi kínai látogatásán. De Barack Obama is kapott belőle, amikor 2013-ban Kaliforniában találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Az 53 százalékos gabonapárlat gyártója, a Kweichow Moutai Co. Ltd. egyébként a világ legnagyobb italgyártója, egyben Kína legértékesebb vállalata a techcégeket nem számítva; csak tavaly 70 százalékkal nőtt részvényeinek árfolyama a sanghaji tőzsdén.

(CNN / MTI)


A figyelmetekbe ajánljuk