Vajon miért nem szeretjük olyan sokan a Valentin-napot?

Sokan nagyon cinikusak leszünk, amikor közeledik a Valentin-nap. Mi rejlik emögött?


Noha a Valentin-napot várók körében, akik rózsaszínben látják a világot, előfordulhat az, hogy őszinteség nélkül várnak ettől a naptól csodát, a Valentin-napot gyűlölő emberekkel kapcsolatosan felmerülhet a kérdés: mi bajuk ezzel a nappal?

Van, aki szerint ez a nap azért undorító, mert csak egy marketingkampány, mások szerint megengedi, hogy szerelmet vetítsünk ki egy ünnepnapra, ami egészségtelen. Van, aki úgy véli, hogy jobb szinglinek lenni ezen a napon, mivel a párok arra kényszerülnek, hogy pénzt nem kímélve bizonygassák a másiknak, mennyire szeretik őt, de olyan is akad, aki azért tartja problémásnak, mert a szakításon nemrég átesetteknek nehezebb lehet ez a rózsaszínnek kikiáltott időszak.

Sőt, vannak olyan radikalisták is, akik „romantikus kapitalista elnyomás"-nak nevezik a Valentin-napot. Ők egy olyan japán férfi csoport, akik Kakumei-teki himote doumei-nak nevezik magukat, ami magyarul annyit jelent, Azon férfiak forradalmi szövetsége, akikhez a nők nem vonzódnak.

Tény, hogy a Bálint-nap is arról kezdett szólni, hogy minél többet vásároljunk, ami kiszolgálja a kapitalizmust. Az is igaz, hogy őszinteség nélkül túlozhatnak a kapcsolatban élők a közösségi média felületeken, amivel hamis illúziót keltve fájdalmat okozhatnak azoknak, akik egyedül vannak. Ám aki rosszul érzi magát Valentin-napon, az rosszul érezheti magát az év többi napján is, tehát a lázadás mögött egy olyan szorongás-érzés állhat, ami ezen a napon tör utat magának.

Legyen az ember egyedülálló vagy párkapcsolatban élő, dönthet úgy, hogy nem foglalkozik a felhajtással, ez is csak egy nap lesz. Ám úgy is dönthet, hogy kissé különlegessé teszi, egy egyedülálló például nosztalgiázhat a régi szerelmeire gondolva, a szerelmesek pedig meglephetik egymást valamivel.

A túl nagy rajongás az ünnep iránt egy párnál árulkodhat arról, hogy nincs biztos alapja a kapcsolatnak. A túl nagy gyűlölet egy egyedülállónál pedig arról szól, hogy nem érzi jól magát egyedül az illető, vagy nem tud jó szívvel gondolni a volt kapcsolataira. Minden eltúlzott reakció mögött tehát egy szorongó ember áll, aki szeretne jobban lenni.

(Forrás: Pychologytoday)

A figyelmetekbe ajánljuk