lunar eclipse illustration

Júliusban óriási szuperholdat láthatunk

A júliusi telihold, más néven Buck Hold vagy Thunder Hold július 13-án lesz.


A Hold július 13-án 5:06-kor éri el a perigeumot, azaz pályájának Földhöz legközelebbi pontját, ami szuperholdat hoz létre - egy olyan teliholdat, amely a szokásosnál valamivel nagyobbnak tűnik. Ez a harmadik a négy egymást követő szuperholdból.

Telihold akkor van, amikor a Hold a Földnek a Nappal ellentétes oldalán áll. A Földhöz kötött megfigyelők azt látják, hogy a Hold visszatükrözi a Nap fényét. Alkalmanként - évente két-öt alkalommal - a Hold a Föld árnyékába kerül, és holdfogyatkozást okoz. A Hold pályája sem tökéletes kör, így néhány havonta a telihold egybeesik a perigeummal.

Mivel a Hold közelebb van, a szemnek a szokásosnál körülbelül 10%-kal nagyobbnak tűnik, bár hacsak nem vagy nagyon figyelmes, nem fogod észrevenni. Normális esetben a Hold átlagosan 30 ívperces - fél fok, vagyis körülbelül egy köröm szélességű köröm karnyújtásnyira. Perigeumkor ez 33 ívpercre emelkedik.

A Hold 357 280 kilométer távolságra lesz, szemben az átlagos 384 500 km-hez képest. A telihold helyi ideje az időzónától függ, mivel a teliholdat a Holdnak a Föld középpontjához viszonyított helyzete alapján számolják, nem pedig a felszín egy adott pontja alapján.

A helyspecifikus időpontok ellenőrzéséhez érdemes megnézni egy SkySafari típusú égboltfigyelő alkalmazást vagy egy olyan szoftvert, mint a Starry Night.Ha a teliholdat távcsővel figyeljük, készüljünk fel a sok vakító fényre - a Hold olyan fényes, hogy a nagyobb távcsöveken keresztül akár szűrőkre is szükség lehet, hogy a felszíni vonásoknak kontrasztot adjanak.

A szemünkre nézve nincs veszély, de a részleteket nehezebb lehet észrevenni, mert a holdkorong középső részén kevés látható árnyék van - ha egy űrhajós ott lenne, a Nap közvetlenül a fejünk felett lenne. Ha a Holdat néhány nappal a teljes fázis előtt vagy néhány nappal utána figyeljük meg, amikor árnyék van, könnyebben észrevehetjük a felszíni jellegzetességeket.

(Forrás: Space.com)


A figyelmetekbe ajánljuk