Egy barna pók.

Szakértők szerint 50 ezer ismert pókfaj van a világon

Jelenleg 50 000 különböző pókfajról tudunk, amelyek a Földön mászkálnak – jelentette be szerdán a World Spider Catalog (WSC) – és lehet, hogy még további 50 000 faj van odakint.


A berni Természettudományi Múzeumban működő WSC közölte, hogy az 50 000. regisztrált pók a Guriurius minuano, amely az ugrópókok Salticidae családjába tartozik, és Brazília déli részén, Uruguayban és Buenos Aires környékén bokrokon és fákon vadászik zsákmányára.

A fajt Kimberly S. Marta arachnológus és brazil kollégái írták le, és a nevét a területen élt, mára kihalt Minuane népről kapta.

A pókok első tudományos leírása 1757-ben történt, és bár 265 évbe telt, amíg elérték az 50 000-et, a felfedezések üteme folyamatosan növekszik, és úgy vélik, kevesebb mint 100 évbe telhet, mire ismét ugyanennyi pókot fedeznek fel.

Becsléseink szerint még körülbelül 50 000 pókfajt kell felfedezni

mondta a WSC kiadója.

A pókkatalógus szabadon hozzáférhető a múzeum honlapján.

A pókok a Föld szárazföldi élőhelyeinek legfontosabb ragadozói, ökológiai jelentőségüket nem szabad alábecsülni. Évente mintegy 400-800 millió tonna rovart fogyasztva a rovarpopulációk legfontosabb szabályozói. Ennek megfelelően az ember számára is alapvető jelentőséggel bírnak

közölte a múzeum.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk