oltás vakcina a kézben

Tudósok szerint 2030-ra oltással is gyógyíthatók lesznek a rákos megbetegedések

A Pfizer és a BioNTech COVID-19 vakcinájának kifejlesztésében segédkező kutató házaspár hihetetlen jóslatot tett közzé: szerintük még az évtized vége előtt meglesz a rák gyógymódja oltás formájában.


Ozlem Tureci és Ugur Sahin professzorok – a BioNTech mögött álló férj-feleség, amely a Pfizer koronavírus elleni vakcináihoz az mRNS-t biztosította – a BBC-nek elmondták, hogy cégük jelenleg egy olyan rák elleni vakcinát fejleszt, amely gyökeres változást jelent majd a halálos betegség kezelésében.

Igen, úgy érezzük, hogy a rák gyógyítása vagy a rákos betegek életének megváltoztatása már csak egy karnyújtásnyira van tőlünk

– mondta Tureci.

A házaspár hihetetlenül magabiztos a kijelentésükben, és szerintük a megfelelő és hatásos rák elleni vakcinák már 2030 előtt megjelennek.

Tureci szerint az mRNS-alapú és betegspecifikus rák elleni vakcinák kutatása vezette el őket a tüskefehérje felfedezéséhez, amely végül óriási hátszelet jelentett a jelenlegi COVID-vakcinák számára. Most pedig a koronavírus-vakcinákból származó tanulmányok „adják vissza" a rákkezelési kutatásokhoz fontos információkat.

A BioNTech által kifejlesztett oltóanyagokban lévő mRNS vagy hírvivő RNS veszi célba a rákos sejtekett. Az mRNS pedig képes lesz megkülönböztetni a rákos sejteket a normálisaktól, majd elpusztítani őket.

Amikor a műsorvezető megkérdezte a párost, hogy „van-e még esély" arra, hogy a vakcinák nem működnek majd, Tureci a következőképpen válaszolt:

Nem hiszem. Minden, amit az immunrendszerről és arról tanultunk, amit egy rák elleni vakcinával elérhetünk, elvileg egyértelmű aktivitást mutat – elő tudjuk idézni ezeket a gyilkos T-sejteket, irányítani tudjuk őket. Tudósként persze eddig mindig habozunk azt mondani, hogy meglesz a rák gyógymódja, de érzem, hogy itt áttörés lesz.

Ez a hír legalább annyira izgalmas, mint amennyire ambiciózus, de tekintve a házaspár sikeres pályafutását, bőven van okunk az optimizmusra.

A figyelmetekbe ajánljuk