Egy műhold az űr felett.

Illusztráció

Egy cég az űrből kézbesítene mesterséges szerveket

Az Inversion Space nevű startup úgy akar árukat szállítani, hogy a Föld körüli pályára állítja őket, ott speciális kapszulákban korlátlan ideig tárolja őket, majd a mesterséges szerveket a hangsebesség 25-szörösével visszaküldi a Földre.


The New York Times beszámolója szerint a terv lényege, hogy a kapszulák mesterséges emberi szerveket juttatnának le a kórházakba, amelyeket orvosi beavatkozásokhoz használnának.

Az Inversion Space társalapítói, Justin Fiaschetti – a SpaceX egykori gyakornoka, aki otthagyta a főiskolát – és Austin Briggs a NYT-nek elmondták, hogy céljuk az, hogy olyan, kézipoggyász méretű kapszulákat hozzanak létre, amelyek egyszerre képesek dolgokat tárolni az űrben, és villámgyorsan eljuttatni azokat a világ bármely pontjára.

A mindössze 23 éves srácok számára különböző befektetők máris 10 millió dollárnyi tőkét biztosítottak. Emellett csatlakoztak a híres Y Combinator inkubátorházhoz is, ami sokak számára hitelessé teszi a különös tervet.

Állításuk szerint amellett, hogy mesterséges szerveket küldenek le a Földre, a testre szabott űrbéli tárolóegységek mobil kórházi egységeket is tartalmazhatnak, amelyeket a bolygó bármely pontján be lehet vetni.

Érdemes rámutatni, hogy számos jelentős előrelépésre lenne szükség ahhoz, hogy az Inversion megvalósíthassa a küldetését. Először is, életképes mesterséges szervek valójában még nem léteznek. Az űrrepülésnek pedig radikálisan megfizethetőbbé kellene válnia ahhoz, hogy valaminek az űrbe való feljuttatása, majd onnan a Földre való visszaszállítása közel olyan megfizethető legyen, mint egy kereskedelmi repülőgépé, amely már most is elég gyors ahhoz, hogy orvosi ellátmányt szállítson bárhová, ahol szükség van rá.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a rakétaindítások évről évre olcsóbbak és olcsóbbak lesznek. Míg az olyan nagy rakéták, mint a SpaceX Falcon 9 még mindig milliókba kerülnek, az Inversion Space alapítói elmondták, hogy kapszuláikat úgy tervezték, hogy elég kicsik legyenek ahhoz, hogy könnyen elférjenek bármelyik rakétán, és gyakorlatilag potyautasként működjenek.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk