brown and black wasp on yellow surface

Furcsa bűntény: 60 ezer méhet loptak el egy élelmiszerboltból

Ez nem csak az élelmiszerbolt számára kár, hanem a természet és a helyi ökoszisztéma számára is.


Január végén több mint 60 ezer méhet loptak el a Giant élelmiszerüzletlánc egyik mezejéről. A lopás a pennsylvaniai Carlisle-ban történt, és a rendőrség is bekapcsolódott már a nyomozásba. A méhek, amelyek a Giant által fenntartott márkás kaptárakban éltek, 2020 óta egy hét hektáros mezőt neveztek otthonuknak. A mezőt a beporzók paradicsomaként hozták létre, méh- és pillangóbarát virágokkal és növényekkel, mint a hegyi menta és a tejfű.

A méhek minden élelmiszer-ökoszisztémának fontos részét képezik, és populációjuk folyamatosan riasztóan csökken. Csak 2021-ben a méhészek a méhállomány 41%-os csökkenéséről számoltak be, ez majdnem a felét jelenti. Az Egyesült Államok élelmiszerellátásának mintegy harmada a méhektől függ a növények beporzásában. A mandulától kezdve a cukkinin át a számtalan gyümölcs, zöldség és dióféle között, az élelmiszer-ellátásuk közel egyharmada a beporzókon múlik, így a méhek az élelmiszer-ellátási lánc és az ökoszisztéma nélkülözhetetlen részét képezik.

A méhrablás egyelőre rejtély marad, a rendőrség nem nevezett meg gyanúsítottakat vagy indítékot. Ha a saját kertedben is segíteni szeretnéd a méhpopulációt, ültethetsz olyan virágokat, amelyek vonzzák a méheket, például mentát, levendulát és mákot. Fontos ellenőrizni, hogy ezek a növények őshonosak-e a környéken, hogy ők és a méhek is jól érezzék magukat. Az is jó ötlet, hogy kerüljük a növényvédő szereket, hagyjuk a gyomokat virágozni, és támogassuk a helyi gazdákat és méhészeket azzal, hogy helyi mézet és termékeket vásárolunk.

(Forrás: Kitchn)


A figyelmetekbe ajánljuk