Egy bálna.

Hozzájuk képest a fasorban sem vagyunk: 9 élőlény, ami sokkal tovább él, mint az emberek

Sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az élettartam tekintetében is az emberek a bolygó legfejlettebb élőlényei. Ez azonban közel sincs így. Az alábbi cikkben 9 olyan élőlényt mutatunk be, ami jóval tovább él, mint az emberek.


Aldabrai óriásteknős: 190+ év

Getty Images

A teknősök köztudottan sokáig élnek. A legidősebb ismert példány egy 190 éves Seychelle-szigeteki óriásteknős, akit Jonathannak hívnak. Az állat 1882 óta az Atlanti-óceán déli részén elhelyezkedő Szent Ilona szigetén él. Jonathan korát csak becsülni lehet, de egy 1882 és 1886 között róla készült fénykép szerint a 19. század végén már teljesen kifejlett, azaz legalább 50 éves volt.

2022. január 12-én a Guinness World Records bizottsága bejelentette, hogy Jonathan a valaha élt legidősebb teknős.

Vörös tengeri sün: 200 év

Getty Images

A vörös tengeri sünök (Strongylocentrotus franciscanus) apró, kerek gerinctelen állatok, amelyeket tüskék borítanak. Az Oregoni Állami Egyetem szerint Észak-Amerika sekély part menti vizeiben élnek, ahol elsősorban tengeri növényekkel táplálkoznak. Külön érdekesség, hogy szakmai körökben az a tévhit terjedt el ezekről az élőlényekről, hogy gyorsan nőnek és hamar elpusztulnak, azonban számos vizsgálat után kiderült, hogy pont az ellenkezője igaz a vörös tengeri sünökre.

Ez is érdekelhet: Van egy állat, amelyik simán átmegy az emberek számára készült intelligenciateszten

Grönlandi bálna: 200 év vagy annál is több

Getty Images

A grönlandi bálnák (Balaena mysticetus) a legtovább élő emlősök közé tartoznak. Az élőlények pontos élettartama ismeretlen, de a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint egyes lehalászott egyedeknél talált kőszigonyhegyek bizonyítják, hogy akár 200 évnél is tovább élhetnek.

A bálnák szervezete enyhén szólva sem mindennapi, ugyanis a részletes vizsgálatok egy ERCC1 nevű génben mutációkat mutattak ki, amely a sérült DNS javításában vesz részt, ami segíthet megvédeni a bálnákat a rákos megbetegedéstől. Emellett a PCNA nevű gén egy szakasza megkettőződött. Ez a gén a sejtnövekedésben és -javításban vesz részt, és ez a duplikáció lassíthatja az öregedést.

Grönlandi cápa: 272+ év

A grönlandi cápák (Somniosus microcephalus) a sarkvidéki és az észak-atlanti óceánok mélyén élnek. A kanadai St. Lawrence Shark Observatory elemzése alapján akár 7,3 méter hosszúra is megnőhetnek, és étrendjükben számos élőlény, köztük halak és tengeri emlősök, például fókák is szerepelnek.

A világhírű Science című folyóirat 2016-ban egy átfogó tanulmányt készített a fajról, amely eredményeként megállapították, hogy 272 év lehet a szóban forgó cápa élettartama, de ez ez a szám akár elérheti 512 évet is.

Riftia pachyptila: Több mint 300 év

A csőférgek gerinctelen állatok, amelyek az óceán fenekén élnek. A The Science of Nature című folyóiratban 2017-ben közzétett tanulmány szerint az Escarpia laminata, a Mexikói-öbölben élő csőféreg egyik faja akár 200 évig is eléldegél, egyes példányok pedig több mint 300 évig is húzhatják. A csőférgek anyagcseréje lassú, és kevés természetes fenyegetés leselkedik rájuk, ami hozzájárult ahhoz, hogy ezek az élőlények ilyen hosszú élettartamot érjenek el.

Feketekorall: több mint 4000 év

Getty Images

A korallok első látásra színes, víz alatti szikláknak és növényeknek tűnnek, de valójában gerinctelen állatok külső vázából, úgynevezett polipokból állnak.

Ezek a polipok folyamatosan szaporodnak, és genetikailag azonos másolatot létrehozva kicserélik magukat, ami idővel a korall exoskeleton szerkezetének egyre nagyobb és nagyobb növekedését eredményezi. A szóban forgó élőlények tehát nem egyetlen, hanem több azonos organizmusból állnak, így a korallok élettartama inkább a csapatmunkának köszönhető.

A mélyvízi feketekorallok a leghosszabb életű korallok közé tartoznak. A Hawaii partjainál talált példányokról radiokarbonos kormeghatározás segítségével kiderült, hogy 4265 évesek.

Üvegszivacs: több mint 10.000 év

A szivacsok is kolóniákban élnek, és a korallokhoz hasonlóan több ezer évig is húzhatják. Az üvegszivacsok a Föld leghosszabb életű élőlényei közé tartoznak. A szivacstelepek a NOAA szerint az óceán mélyén helyezkednek el, és csontvázuk leginkább az üvegre hasonlít. Egy 2012-es tanulmány szerint a Monorhaphis chuni fajhoz tartozó üvegszivacs körülbelül 11 000 éves lehetett. Sőt, más szivacsfajok még ennél is tovább élhetnek.

Turritopsis dohrnii: halhatatlan

A Turritopsis dohrnii-t halhatatlan medúzának szokták nevezni, mert a kutatók szerint gyakorlatilag örökké élnek. A medúzák lárvaként kezdik az életüket, mielőtt megtelepednek a tengerfenéken, és polippá alakulnak át. Ezekből a polipokból aztán szabadon úszó medúzák lesznek és ugyanezt visszafelé is képesek megtenni.

A Földközi-tengerben őshonos medúzák többször is megismétlik az életciklusuk visszafordítására irányuló mutatványt, és ezért megfelelő körülmények között talán soha nem halnak meg – olvasható a londoni Natural History Museum oldalán.

Hydra: halhatatlan

Getty Images

A hydra a gerinctelenek egy speciális csoportjába tartozik, amelyek a puha testük okán kissé emlékeztetnek a medúzákra. Ezek a gerinctelenek nagyrészt őssejtekből állnak, amelyek duplikáció vagy klónozás révén folyamatosan regenerálódnak, így ezek az állatok gyakorlatilag nem öregszenek. Természetes körülmények között ugyan elpusztulhatnak a ragadozók és a betegségek miatt, de a külső veszélyek hiányában gyakorlatilag örökké élhetnek.

Forrás: Live Science

A figyelmetekbe ajánljuk