okostelefon kézben

Az emberek mintegy 4,6 százalékáról feltételezik, hogy játékszenvedély-zavarral küzd, az internet-használati zavarral küzdők előfordulási gyakorisága pedig 6 százalék körül mozog.


A videójátékok vagy az internet egészségtelen függőségét ma már az Egészségügyi Világszervezet Betegségek Nemzetközi Osztályozása is elismeri, és a serdülők különösen veszélyeztetettek, és ahogy az várható volt, a globális koronavírus-járvány tovább súlyosbította a helyzetet. Mivel a rendellenességek mentális egészségügyi problémákkal és rosszabb iskolai teljesítménnyel járnak együtt, a kutatók szorgalmasan próbálják megtalálni az állapot kezelésének módjait, és egy új tanulmány különösen ígéretes kezelési módszernek tűnik.

A PROTECT (Professional Use of Technical Media) elnevezésű kognitív viselkedésterápiás (CBT) megközelítés alkalmazásával mind a játék-, mind az internet-zavarok tüneteinek súlyossága csökkent. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a PROTECT beavatkozás 12 hónap alatt hatékonyan csökkentette a játékzavar és a nem meghatározott internet-használati zavar tüneteit, írják a kutatók új tanulmányukban. A vizsgálatba 33 különböző iskolából összesen 422 középiskolás diákot vontak be, akik 12 és 18 év közöttiek voltak. Közülük 167-en vettek részt PROTECT-tanfolyamon, míg 255-en kontrollcsoportként szolgáltak, akiknek nem tartottak PROTECT-tanfolyamot.

A PROTECT-tanfolyamot képzett pszichológusok tartják, és négy 90 perces foglalkozásból áll. Más CBT-technikákhoz hasonlóan ez is a negatív gondolkodási minták megváltoztatására törekszik a viselkedés megváltoztatása érdekében. Rbben az esetben olyan kockázati tényezőkkel foglalkoztak, mint az unalom, a motivációs problémák és a szociális szorongás. Egy év elteltével a kutatók megállapították, hogy a PROTECT-csoportban a játék- és internet-zavarok tüneteinek súlyossága 39,8 százalékkal csökkent, míg a kontrollcsoportban 27,7 százalékkal.

A két csoport között azonban nem volt jelentős különbség a két állapot előfordulási arányában egy év elteltével. Tekintettel arra, hogy a két állapot előfordulási aránya nem csökkent a 12 hónap alatt, a kutatócsoport azt javasolja, hogy a függőséget okozó viselkedés minél előbbi megállítása a legjobb út. Jellemzően a megelőzésnek a tünetek megjelenése előtt kell elkezdődnie, és olyan személyeket kell megcéloznia, akik a legtöbb hasznot hozhatják, és akiket a betegség kialakulásának kockázatát növelő tényezők, például az életkor és az első tünetek alapján választanak ki, magyarázzák a kutatók.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk