gyömbér

5 indok, amiért gyömbért kell fogyasztanunk

Íme, a gyömbér öt egészségügyi előnye, amelyeket tudományos kutatások is alátámasztanak.


Erős gyógyhatású tulajdonságokkal rendelkezik

A gyömbérnek nagyon hosszú múltra tekint vissza a hagyományos és alternatív gyógyászat különböző formáiban való felhasználása. Segíti az emésztést, csökkenti az émelygést, és segít az influenza és a nátha leküzdésében, hogy csak néhányat említsünk. A gyömbér egyedi illatát és ízét természetes olajai adják, amelyek közül a legfontosabb a gingerol.

A gingerol a gyömbér fő bioaktív vegyülete. Ez felelős a gyömbér gyógyhatásainak nagy részéért.

A különféle kutatások szerint a gyömbérnek erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van. Segíthet például csökkenteni az oxidatív stresszt, amely a szervezetben lévő túlzott mennyiségű szabad gyökök következménye.

Hányinger ellen


Segíthet enyhíteni a hányingert és a hányást bizonyos típusú műtéteken átesett embereknél. A gyömbér segíthet a kemoterápiával kapcsolatos hányingerben is, de ez az állítás még nagyobb humán vizsgálatokat igényel. A leghatékonyabb azonban a terhességgel kapcsolatos hányingernél, a reggeli rosszullétek esetén.

Egy 12, összesen 1278 terhes nőt vizsgáló tanulmány áttekintése szerint 1,1-1,5 gramm gyömbér jelentősen csökkentheti a hányinger tüneteit.

Segíthet a fogyásban

Az embereken és állatokon végzett vizsgálatok szerint a gyömbér szerepet játszhat a fogyásban. Egy 2019-es tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a gyömbér fogyasztása jelentősen csökkenti a testsúlyt, a derék-csípő arányt a túlsúlyos vagy elhízott embereknél.

A gyömbér fogyást befolyásoló képessége bizonyos mechanizmusokkal függhet össze, például azzal, hogy segíthet az elégetett kalóriák számának növelésében vagy a gyulladás csökkentésében.

Segíthet az ízületi porckopásban

Egy szakirodalmi áttekintés szerint azoknál az embereknél, akik gyömbért használtak a porckopásuk kezelésére, jelentősen csökkent a fájdalmuk.

Csak enyhe mellékhatásokat figyeltek meg, például a gyömbér ízével való elégedetlenséget. A gyömbér íze a vizsgálatban résztvevők közel 22%-át arra késztette, hogy elhagyja a vizsgálatot. Az alanyok naponta 500 milligramm (mg) és 1 gramm gyömbér között kaptak 3-12 héten keresztül.

Egy másik, 2011-es kutatásban pedig azt állítják, hogy a helyileg alkalmazható gyömbér, masztix, fahéj és szezámolaj kombinációja segíthet csökkenteni a fájdalmat és a merevséget a térdben.

Csökkentheti a vércukorszintet és javíthatja a szívbetegségek kockázatát

A kutatásnak ez a területe viszonylag új, de a gyömbérnek erős antidiabetikus tulajdonságai lehetnek.

Egy 2015-ös vizsgálatban, amelyben negyvenegy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő résztvevő vett részt, napi 2 gramm gyömbérpor 12%-kal csökkentette az éhgyomri vércukorszintet.

A figyelmetekbe ajánljuk