A pszichológusok szerint létezik egy flörtölési technika, ami szinte mindig működik

A pszichológusok szerint létezik egy flörtölési technika, ami szinte mindig működik

A Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem pszichológusai szerint megtalálták a férfiak és nők számára leghatékonyabb flörtölési technikákat.

A kutatók az eredményeiket az Evolutionary Psychology című folyóiratban tették közzé, amelyben amerikai és norvég heteroszexuális egyetemi hallgatókat vizsgáltak. Az önkéntes résztvevőknek kérdőíveket küldtek, amelyekben arra kérték őket, hogy értékeljék, mennyire hatékony 40 különböző típusú flörtölési technika, ha rövid vagy hosszú távú kapcsolatot keresnek.

A kutatók emellett azt is megvizsgálták, hogy a résztvevők mennyire extrovertáltak, hány évesek, mennyire vallásosak, hajlandóak lennének-e egy párkapcsolatra, valamint mennyire számítanak vonzónak a különböző társkeresőkön – mutatta be a kutatást az IFL Science.

A tanulmány szerint több tényező is szerepet játszik abban, hogy melyik flörtölési módszer a leghatékonyabb: függ a nemtől, valamint attól is, hogy a flörttel hosszú vagy rövid távú kapcsolatot akar elérni valaki.

A nők esetében, akik rövid távú kapcsolatot – például egyéjszakás kalandot – keresnek, a leghatékonyabb technika nem volt túl meglepő.

Az emberek azt a jelzést tartották a leghatékonyabbnak a rövid távú kapcsolatot kereső nők esetében, ha szexuálisan elérhetőnek mutatják magukat

– magyarázta Leif Edward Ottesen Kennair, a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem pszichológiaprofesszora.

Nők esetében a baráti ölelés vagy puszi nem feltétlen elég: a gyors kalandot keresők jobban járnak a kutatók szerint, ha azt hangsúlyozzák, hogy szexuálisan elérhetők – ilyen például a potenciális partnerhez való dörgölőzés, a közeli beszéd vagy a testkontaktus.

A férfiak viszont, akik rövid távú kalandokat keresnek, már nem támaszkodhatnak egyetlen technikára.

Az egyéjszakás kalandhoz a nők számára leghatékonyabbnak ítélt taktikák kizárólag szexuális vagy fizikai jellegűek voltak. Ezzel szemben a férfiakat hatékonyabbnak ítélték, ha a fizikai és szexuális taktikákon kívül mosolyogtak is, érdeklődést mutattak a beszélgetések iránt, bókoltak és megnevettették a nőket

írta a kutatócsoport a tanulmányban

A kutatás megállapította, hogy a hosszabb távú kapcsolatot kereső férfiak esetében a nagylelkűség és az elköteleződésre való hajlandóság működik a legjobban.

Volt azonban egy általánosabb tanács a flörtöléssel kapcsolatban, amely minden esetben működhet:

mint kiderült, ha nevetünk a másik viccein, az nagy előny lehet mindkét nem esetében.

Ha viszont nehezünkre esik humorosnak lenni, Kennair azt javasolja, hogy a mosolygással és a szemkontaktussal is jó pontokat szerezhetünk a potenciális partnerünk szemében.


A figyelmetekbe ajánljuk