mélytengeri búvár a víz alatt
Fotó: Shutterstock

​Elveszett várost fedeztek fel az óceán mélyén − semmihez nem fogható

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból − egyedülálló élőhelyet rejt ez a vidék.


Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties kéknek tűnnek a felfedezésre küldött jármű fényében. Magasságuk a gomba méretű halmoktól a 60 méter magas monolitokig terjed. A tudósok 2000-ben, több mint 700 méterrel a felszín alatt fedezték fel az Elveszett várost. Ez a hidrotermikus mező a leghosszabb, az óceánban található kilövellő környezet. Soha semmi hasonlót nem találtak még.

Ez is érdekelhet: Sárgaköves utat találtak a Csendes-óceán mélyén

A világnak ezen a részén legalább 120 ezer éve a felfelé törő köpeny a tengervízzel reakcióba lépve hidrogént, metánt és más oldott gázokat fúj ki az óceánba.

A mező nyílásainak repedéseiben és hasadékaiban a szénhidrogének − oxigén jelenléte nélkül is − mikrobiális közösségeket táplálnak.

A 40 °C-os hőmérsékletű gázokat okádó kéményekben rengeteg csiga és rákféle él. A nagyobb állatok, például garnélarákok, tengeri sünök és angolnák ritkák, de azért ezek is jelen vannak.

A környezet szélsőséges jellege ellenére úgy tűnik, hemzseg az élettől, amelyet a kutatók szerint érdemes megvédenünk. Bár valószínűleg máshol is léteznek ilyen hidrotermális mezők a világ óceánjaiban, ez az egyetlen, amelyet eddig sikerült megtalálni.

Ha tovább olvasnál: A radioaktív részecskék egy új korszak kezdetét jelezhetik

Az Elveszett város által termelt szénhidrogének a mélytengerfenéken lejátszódó kémiai reakciókból keletkeztek. Mivel a szénhidrogének az élet építőkövei, ez felveti annak lehetőségét, hogy az élet egy ehhez hasonló élőhelyen keletkezhetett. A fekete füstölőnek nevezett víz alatti vulkáni nyílásokkal ellentétben, amelyeket szintén lehetséges első élőhelyként neveztek meg, az Elveszett város ökoszisztémája nem függ a magma hőjétől. Az Elveszett város kalcitkamrái ráadásul sokkal nagyobbak is, ami arra utal, hogy már régebb óta aktívak.

A legmagasabb monolit a Poszeidón nevet kapta a tenger görög istene után, és több mint 60 méter magasra nyúlik. Közvetlenül a toronytól északkeletre eközben egy sziklafal található, amely rövid kitörésekkel rendelkezik. A Washingtoni Egyetem kutatói úgy írják le az itteni nyílásokat, hogy

síró folyadékkal finom, többszöges karbonátos kinövések csoportjait hozzák létre, amelyek úgy nyúlnak kifelé, mint a felfelé fordított kezek ujjai.

Sajnos nem a tudósok az egyetlenek, akiket ez a szokatlan terep hívogat.

2018-ban bejelentették, hogy Lengyelország elnyerte az Elveszett város körüli mélytengeri bányászati jogokat.

Bár magában a tényleges termálmezőben nincsenek kitermelhető értékes erőforrások, a város környékének elpusztítása nem kívánt következményekkel járhat. A bányászat által kiváltott kibocsátások könnyen elmoshatják a figyelemre méltó élőhelyet. Egyes szakértők ezért azt követelik, hogy vegyék fel a világörökségi listára, hogy megvédjék, mielőtt még túl késő lenne. Szomorú lenne, ha ennyi év után pont mi tennék tönkre.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk