Piramiskok Egyiptomban,

115 évet kellett várni erre a felfedezésre! Egyiptomi múmiák arcképére bukkantak rá a régészek

Több mint egy évszázad óta először egyiptomi régészek múmiák színes portréit tárták fel – jelentette be az egyiptomi kormány.


A kutatók az egyiptomi Fajúmban, a Gerza ásatási helyszínen két egyiptomi múmia teljes portréját és más múmiák töredékeit találták meg. Az illetékesek elmondták, hogy ezekhez hasonló műalkotásokat több mint 115 éve nem fedeztek fel.

Flinders Petrie angol régész volt az utolsó, aki hasonló leleteket talált, amikor 1911-ben egy római temetőben 146 múmiaportrét fedezett fel – írja az Artnet News.

A leletek egy olyan ásatási területről származnak, amely az ókori Philadelphia város romjai között található, és amely az Osztrák Régészeti Intézet szerint Fayoum északkeleti sarkában fekszik, a mai Kairótól mintegy 120 kilométerre délnyugatra.

Ez is érdekelhet: Arany nyelvű múmiákat fedeztek fel Egyiptomban

A fayúmi Gerza régészeti lelőhelyet vizsgáló csapat egy temetkezési épületet, papiruszra írt feljegyzéseket, kerámiákat és koporsókat is feltárt, amelyek a Kr. e. 305-től Kr. e. 30-ig tartó ptolemaioszi korszakból a Kr. e. 30-tól Kr. u. 390-ig tartó római korszakig terjedtek.

A kormány szerint ezek a leletek lenyűgöző betekintést nyújtanak a közel 2000 évvel ezelőtt Philadelphiában (ami ógörögül annyit jelentett, hogy „a testvéri szeretet városa") élő emberek társadalmi, gazdasági és vallási körülményeibe.

A Fayoum-portrékként ismert festménygyűjtemény az ókori közösségekben élt leggazdagabb emberek közül néhányat ábrázol. A philadelphiai település 600 év alatt görögöknek és egyiptomiaknak adott otthont.

Basem Gehad, a legutóbbi ásatást vezető Ancient Philadelphia Excavation projekt vezetője az Artnet Newsnak küldött e-mailben azt írta, hogy „senki sem ismeri igazán ezeknek a portréknak a kontextusát", de hozzátette, hogy most biztosan megtudhatjuk, honnan származnak az ősi műemlékek.

A leleteken kívül a régészek egy ritka terrakotta szobrot is feltártak, amely Isis Aphrodité istennőt ábrázolja egy fakoporsóban.

Az egyiptomi kormány közleménye kifejti, hogy II. Ptolemaiosz Philadelphosz fáraó (i. e. 309-246) Philadelphiát egy mezőgazdasági faluként alapította, amely birodalma élelmiszer-ellátását volt hivatott biztosítani.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk