múmiák egymás melett
Getty Images

Illusztráció.

Arany nyelvű múmiákat fedeztek fel Egyiptomban

A régészek Egyiptomban több ősi múmiát is felfedeztek, amelyeknek nyelv formájú arany amulett volt a szájában.


A múmiákat a Nílus-deltájában, Minúfijja tartományban találták meg egy ókori templom területén folytatott ásatás során. Az egyiptomi turisztikai és műemlékvédelmi minisztérium közleménye szerint a sírok különböző történelmi korszakokhoz köthetők, ideértve az ókori Egyiptom fennállásának későkorát, illetve a görög-római időszakot. A múmiák sajnos rossz állapotban maradtak fenn, ami arra enged következtetni, hogy a sírokban fosztogatók jártak.

Ez is érdekelhet: Az egyetlen ismert terhes egyiptomi múmia ebben hunyhatott el

Arany lemezekbe burkolt csontvázakat, emberi alakú, fából készült szarkofágokat, agyagedényeket és a mumifikálási folyamathoz használt egyéb eszközöket is találtak a kutatók. A nyelvek pedig azért készültek aranyból, hogy a halottak beszélni tudjanak a túlvilágon. A mítosz szerint a halottak szájába helyezett arany nyelv lehetővé tette számukra, hogy a túlvilágon Ozirisszel, a halottak istenével kommunikálhassanak.

Az ókori egyiptomi uralkodóknál azért használtak aranyat halotti maszkjaikhoz, valamint láb- és kézujjaik, illetve a nyelvük pótlására, mert a színpompás fém örökre megmarad. Illetve a csillogó elemet az istenek húsának tekintették, különösen a Napisten, Ré bőrének, illetve az örökkévalóságot szimbolizálta számukra.

Ez is érdekelhet: Rekonstruálták Tutanhamon fáraó apjának arcát

De nem ez az első ehhez hasonló felfedezés, legutóbb tavaly februárban találtak nyelvformájú arany amulettet két egyiptomi múmia szájában az alexandriai Taposzirisz-templomban egy ásatáson.

(Science Alert / MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk