Még az autoimmun betegségektől is képes megvédeni ez a vitamin

A D-vitamin és omega-3 zsírsav rákellenes hatásai már jól ismertek, ám a legújabb kutatások kimutatták, hogy ezek az étrend-kiegészítők más súlyos, autoimmun betegségekkel is képesek felvenni a harcot.


A D-vitamin és az omega-3 zsírsav autoimmun betegségekre gyakorolt hatását vizsgáló kutatás eredményeit az American College of Rheumatology ACR Convergence eseményen mutattak be.

A tanulmány elvégzéséhez több mint 25 ezer önkéntes adatait használták fel. A kísérlet során az önkéntesek omega-3 zsírsav és D-vitamin kiegészítőket kaptak. Abban az esetben, ha a tanulmány elkészítésének ideje alatt egy résztvevőnél autoimmun betegség jelentkezett, akkor azt a tudósok feljegyezték.

Az eredmény pedig lenyűgözte a szakembereket. Azoknál, akik autoimmun betegségben szenvedtek (rheumatoid arthritis, pikkelysömör stb.), ám valamelyik étrend-kiegészítőt szedték, 30 százalékkal csökkent a tünetek visszatérésének kockázata.

A D-vitamin hatása pedig erősebbnek bizonyult, mint az omega-3 zsírsavé.

A tanulmányt egy régebbi kutatás ihlette, amely arra engedett következtetni, hogy azok, akik elegendő D-vitaminhoz jutnak, védettebbek az ízületi gyulladásokkal szemben.

A tudósok azt is észrevették, hogy a különféle gyulladásos bélbetegségekben, a sclerosis multiplexben és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma magasabb az északi országokban, ahol a természetes D-vitamin szintje alacsonyabb, hiszen sokkal kevesebb napfény éri az embereket.

A kutatás eredményei alapján a szakértők azt is megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik természetes forrásból fogyasztottak omega-3 zsírsavat (például lazac), csökkent az ízületi gyulladás kialakulásának kockázata.

(Vince)

A figyelmetekbe ajánljuk