Antarktisz

A szárnyatlan szúnyog több tízmillió év alatt tökéletesítette a fagyasztás művészetét, hogy átvészelje az Antarktisz legsötétebb és leghidegebb téli hónapjait.


Azonban ahogy az éghajlatváltozás egyre magasabbra emeli a sarkvidék hőmérsékletét, ez a nehezen megszerzett túlélési készség ironikus módon káros a létezésére nézve, és a kihalás szélére sodorhatja, írja a Scince Alert.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Dél-Afrika kutatócsoportjai által végzett laboratóriumi kísérletek kimutatták, hogy a fagyos délen a melegebb telek nagymértékben befolyásolják a rovar mozgását és energiaraktárait, ami veszélyezteti túlélésének esélyét.

A hegyétől a farkáig általában egy centiméternél is kisebb, icipici ízeltlábú a legnagyobb szárazföldi állat, ami soha nem tette be a lábát az óceánba. Egész életciklusa a nedves moha és algaágyások között zajlik, a zöld növényzetet és a rothadó hulladékot rágcsálva. A félsziget zord telén még ezek a szerény menedékhelyek is befagynak, elzárva az értékes nedvességet, így a hideg ellen a szúnyogok okos stratégiát fejlesztettek ki: lassan kiszárítják magukat, ezáltal megfelelő körülmények között átvészelik a nyarat, még akkor is, ha nedvességtartalmuk háromnegyedét elveszítik.

sz\u00fanyog

Fotó: Boris Smokrovic / unsplash

Az antarktiszi a mikroklímák általában valahol -5 és 0 Celsius-fok között mozognak. A hó- és jégrétegek által védett légtérben a hőmérséklet zuhanhat, de az kevés hatással van a bábbogár mohakertjére. Mivel azonban a hőmérséklet évtizedenként akár fél fokot is emelkedik, ez több csapadékot, azaz több havat jelent, ami kevesebb esélyt ad a téli fagyásra.

A kutatók szúnyoglárvákat gyűjtöttek, amik a laboratóriumba hat hónapig éltek finoman szólva is eltérő téli körülmények között, a hűvös -5 Celsius-foktól egészen a langyos -1 fokig. A jeges vízben történő kiolvasztáskor a túlélőket mozgásnyomok, szövetkárosodások, valamint szénhidrát-, zsír- és fehérjeraktárak szempontjából vizsgálták. Már ez a csekély hőmérséklet-különbség mélyreható hatással volt a szúnyog felépülésére. Tipikus körülmények között a rovarok körülbelül fele élte túl, a néhány fokkal melegebb körülmények között csupán egyharmaduk maradt életben.

Nehéz megmondani, hogy hosszú távon milyen hatással jár, ha a hőmérséklet tovább emelkedik. Lehet, hogy csak kisebb kellemetlenséget okoz, vagy egy egész populációt semmisít meg. Van azonban egy lehetséges pozitív kimenetele is a dolognak: a telek is rövidebbek lehetnek, így a szúnyognak több ideje marad arra, hogy a nyári hónapokban nagyobb raktárakat gyűjtsön.


A figyelmetekbe ajánljuk