Újabb orvostudományi mérföldkő: egy amerikai nőt teljesen kigyógyítottak a HIV-fertőzöttségből

Újabb orvostudományi mérföldkő: egy amerikai nőt teljesen kigyógyítottak a HIV-fertőzöttségből

Tíz évvel ezelőtt a meg nem nevezett amerikai nőnél HIV-fertőzést diagnosztizáltak. Az Egyesült Államokban évente több tízezer pozitív tesztelt emberhez hasonlóan neki is egy életen át tartó antiretrovirális kezeléssel kellett szembenéznie a túlélésért. De úgy néz ki csoda történt.


Az asszony ugyanis azon személyek rendkívül exkluzív klubjába tartozik (most már három fővel), akik a jelek szerint teljesen legyőzték a vírust. A tudósok a HIV-gyógyítás kutatásának korábbi sikereire, valamint kudarcaira építve egy olyan korszerű őssejt-átültetési módszert alkalmaztak, amelytől azt várják, hogy évente több tucatra bővülhet azoknak az embereknek a száma, akik hasonló kezelésben részesülhetnek – írja a nbcnews.

A nő esete az első olyan alkalom, amikor köldökzsinórvérrel zajlott sikeres őssejt-transzplantáció.

Ezenfelül pedig mieloid leukémiája volt, egy olyan ráktípus, ami a csontvelő vérképző sejtjeiben kezd el burjánzani. A korábban HIV-fertőzött nő már több, mint egy éve, tizennégy hónapja remisszióban van, és csodával határos módon anélkül tűnt el a HIV-fertőzése, hogy antivirális terápiát kellett volna alkalmazni rajta.

Ez a sikertörténet pedig egy szélesebb körű tudományos kísérlet része, melynek során huszonöt HIV-fertőzött embert követnek végig, akiknél köldökzsinórvérből vett őssejtekkel próbálják gyógyítani a rákot és más súlyos betegségeket. A kutatásban részt vevő betegeken először kemoterápiát alkalmaznak, hogy a rákos immunsejtek elpusztuljanak. Majd ezt követően az orvosok olyan személyektől származó őssejteket ültetnek át a betegekbe, akik egy genetikai mutáció miatt a HIV által fertőzésre használt speciális receptorokkal nem rendelkeznek.

A figyelmetekbe ajánljuk