tonga vulkán

A tongai vulkánkitörés olyan erős volt, hogy megremegett a légkör

Az emberek az interneten valós időben követhették az impulzus előrehaladását.


A Hunga Tonga-Hunga Ha'apai kitörés 2022. január 15-én érte el robbanásszerű csúcspontját. Gyorsan felszabaduló energiája óceáni szökőárat indított el, amely egészen az Egyesült Államok nyugati partvidékéig okozott károkat, de a légkörben is nyomáshullámokat generált, amelyek gyorsan elterjedtek az egész világon.

A kitörés közelében a légköri hullámok mintázata meglehetősen bonyolult volt, de több ezer mérfölddel távolabb egy elszigetelt hullámfrontként jelent meg, amely vízszintesen több mint 1000 km/órás sebességgel haladt, miközben kifelé terjedt. Az impulzus a légköri nyomás több percig tartó ingadozásaként jelentkezett, miközben Észak-Amerika, India, Európa és a világ számos más pontja felett mozgott.

Az emberek az interneten valós időben követhették az impulzus előrehaladását, mivel a megfigyelők a közösségi médiában tették közzé barometriai megfigyeléseiket. A hullám körülbelül 35 óra alatt bejárta az egész világot és vissza. Ez a kitörés olyan erőteljes volt, hogy a légkör harangként csengett, bár túl alacsony frekvencián ahhoz, hogy hallani lehessen.

(Forrás: Space.com)


A figyelmetekbe ajánljuk