Egy piros Tesla Modell 3-as a naplementében.

A Tesla több mint 240 ezer autót adott el a harmadik negyedévben, míg más autógyártóknál nagy visszaesés volt tapasztalható. Ebben az időszakban a cégnek a vártnál magasabbak voltak a járműeladásai.


A Tesla az idei harmadik negyedévben a globális chiphiány okozta csökkenő eladások általános trendjével ellentétben 241.300 autót értékesített, ami összesen 102.000 járművel több, mint a tavalyi év azonos negyedévében. Ez volt a Tesla történetének legsikeresebb negyedéve (némi plusz információ a perspektíva kedvéért: a vállalat 2019-ben összesen 367.500 darabot adott el) – írja a The Verge.

A vállalatnak annak ellenére sikerült ismét több járművet leszállítania, hogy a nagy autógyártók hatalmas visszaesést produkáltak az elmúlt időszakban. A General Motors – az Egyesült Államok legnagyobb autógyártója – péntek reggel közölte, hogy a harmadik negyedévben mindössze 446 997 járművet értékesített - ez 33 százalékos visszaesés a tavalyi év azonos időszakához képest.

A Tesla részben azért kerülte el a hasonló problémákat, mert különböző félvezetőket szerzett be, és menet közben átírta a szoftvert, hogy ezek a chipek működjenek a jelenleg nem elérhető alkatrészek helyett. Ezen túlmenően a vállalat továbbra is erős eladási számokkal rendelkezik Kínában, ahol 2020 elején kezdte meg a járművei gyártását és értékesítését. A Model Y SUV az Egyesült Államokban is népszerűvé vált, és a Tesla most kezdte el árusítani a típust Európában is.

A következő hónapokban az autók gyártása még nagyobb fokozatra kapcsolhat, mivel a Tesla a texasi Austinban felépítette az új gyárának egy jelentős részét, illetve a cég rendkívül közel áll ahhoz, hogy megkezdhesse berlini üzemének működését is. Mindezt annak ellenére, hogy néhány modell, például a Cybertruck és a Roadster második generációjának esetében jelentős késés várható.

A figyelmetekbe ajánljuk