Saját zöldséget és gyümölcsöt termeszthetünk ezen a szuperjachton
3deluxe

Saját zöldséget és gyümölcsöt termeszthetünk ezen a szuperjachton

Nem könnyű saját gyümölcsöt vagy zöldséget termeszteni egy jacht fedélzetén, de egy tervezőstúdió újszerű megoldást talált ki.

A 3deluxe stúdiója nemrég egy olyan szuperjacht-koncepciót mutatott be a Monacói Yacht Show-n, amely a minden bizonnyal az összes kertész álma.

A VY.01 néven ismert dizájn gyakorlatilag egy nyílt tengerre alkalmas úszó kert. A "paradicsomi biotópként" emlegetett hajó egy üvegházzal és zöldségeskerttel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a fedélzeten élők helyben termelhessék ki saját termeiket, teljesen önfenntartó életet létrehozva ezzel – az óceánból fogott friss halakról nem is beszélve.

3deluxe

A szuperjacht szintén zöld: a stúdió szerint hidrogén üzemanyagcellás rendszerrel és elektromos meghajtással van felszerelve a csöndes és káros anyagoktól mentes hajókázás érdekében. A hajó tetején napelemek is találhatóak, amelyek tiszta energiát termelnek, például a tengervíz-sótalanító rendszer számára, amely a növények számára szükséges további vizet biztosítja.

3deluxe

A környezetbarát szemlélet még az építésre is kiterjed. A 3deluxe szerint az anyagokat úttörő norvégiai és németországi acél- és alumíniumgyártók szállíthatják, akik a kibocsátás csökkentése érdekében a teljes gyártás során megújuló energiát használnak. A stúdió szerint a tényleges építkezést is hasonló módon lehetne optimalizálni. A stúdió reménykedik is benne, hogy a munkafolyamatot az egész iparág átveszi már jövőre, ezzel is csökkentve a szuperjachtok építésének környezeti hatását.

3deluxe

A VY.01 az ökológiai bizonyítvány nélkül is egy klasszikus luxusjacht: a kormányállás rendhagyó módon az orrban kapott helyet, hogy a mögötte lévő nyitott napozóterasz zökkenőmentesen átmenjen a tágas belső térbe. A rengeteg zöld növényzetnek köszönhetően a nyitott terű élettér arra ösztönzi a vendégeket, hogy zökkenőmentesen lépjenek át a belső térből a szabadba. A kültér sem elhanyagolható, hiszen egy hatalmas sósvizes medencével és a hozzá tartozó kikötővel rendelkezik, amely közvetlen hozzáférést biztosít a tengerhez.

(Robb Report)

A figyelmetekbe ajánljuk