green soap fenntartható szappan

A Soapbottle projekt egy jó megoldásnak tűnik a zöldebb jövőért folytatott harcban.


A Project Soapbottle (Szappanüveg Projekt), amelyet eredetileg Jonna Breitenhuber tervezett egy hallgatói tervpályázat részeként, egy új csomagolási ötlet. A projekt szilárd szappant használ természetes és biológiailag lebomló tartályt létrehozva a folyékony szappan tárolására. A végeredmény egyszerű: ha elfogyott a folyékony szappan, a tartálya használhatóvá válik szilárd szappanként.

A Project Soapbottle egyik érdekessége, hogy az anyag kihasználásával a tartályon nem szerepel hagyományos kupak vagy fedél. Ehelyett a folyékony szappanhoz való hozzáféréshez egyszerűen elég, ha veszünk egy kést és levágjuk vele a tartály sarkát.

A szappanüveg sarkán egy újrafelhasználható fém klipsz segít a lezáráshoz, amely segítségével felakaszthatjuk a szappant egy kampóra is. A Project Soapbottle egyetlen olyan elemet tartalmaz, amely valaha is a szemétbe kerülne, ez a csomagolás külsejére tekert kis címke, amely újrahasznosított papírból készül és komposztálható.

Miután 2019-ben előállt az ötlettel, Breitenhuber négyfős csapatot állított össze, hogy az ötletet valósággá változtassa. Jelenleg a Project Soapbottle elérhető a Kickstarteren, ahol máris elérte az eredeti, mindössze 11 770 dolláros finanszírozási célját.

A termék nyilvánvaló hátránya azonban a költségesség. Egy szokásos üveg szappannal összehasonlítva a Project Soapbottle kissé drága ─ három 100 ml-es szappanpalack három fémzárral és három szalaggal körülbelül 52 dollárba kerül. Ugyanazon pénzért több mint hat darab, 295 ml-es folyékony kézi szappant, valamint hat adag szilárd szappant vásárolhatunk, és még mindig maradna 20 dollár, amelyet felhasználhatnánk egy újratölthető szappanadagoló megvásárlásához.

Bár a Project Soapbottle nem oldja fel teljesen a műanyagtárolók körüli kérdéseket, újszerű megközelítésnek tűnik a rengeteg műanyaghulladék kezelésében.

A projekt Kickstarter kampánya további 16 napig tart, a tényleges termékeket várhatóan valamikor 2022 májusában kezdik el szállítani.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk