Steve Jobs telefonnal
Wikimedia

Milliókért kelhet el Steve Jobs egyik levele

Az Apple néhai vezérigazgatójának, Steve Jobsnak egy kézzel írt levelét november 3-án árverezik el egy Bonhams-árverésén.


Steve Jobs 1974-ben úgy döntött, hátat fordít a vállalati és az egyetemi életnek és nyakába veszi a világot. Ebben az évben, egy nappal a 19. születésnapja előtt írta a szóban forgó levelet gyerekkori barátjának, Tim Brown-nak. Az aukciós ház szerint Jobs ekkoriban a Santa Cruz-hegységben élt egy faházban, és azt tervezte, hogy spirituális utazásra indul Indiába.

Levelében (amely akár 93 millió forintot is érhet) megosztotta barátjával a zen buddhizmusról alkotott véleményét, valamint vágyát, hogy részt vegyen Indiában a Kumbh Mela nevezetű hindu zarándoklaton és vallási fesztiválon.

Az írást azzal kezdte, hogy válaszolt Brown egyik korábbi üzenetére:

Tim, többször is olvastam a leveledet/nem tudom, mit mondhatnék. Nagyon sok reggel elmúlt már/jöttek és mentek az emberek/sokszor szerettem már, és sokszor sírtam. /De valahogy mégis, a mindenség alatt minden változatlan – érted?

Ezek után Jobs kifejtette utazási szándékát, meginvitálta barátját a hegyekbe, majd elbúcsúzott:

úgy zárom le a levelem, hogy azt mondom, azt sem tudom, hol kellene kezdenem."

Adam Stackhouse, a Bonhams tudomány- és technológiatörténeti üzletágának igazgatója a következőket mondta:

A levél lenyűgöző betekintést nyújt egy meglehetősen zárkózott ember magánéletébe. Ez kifejezetten különleges, ugyanis korábban nem került árverésre olyan levél, ami ennyire részletes és leleplező lenne, és tartalmazná Jobs aláírását is.

A levél a History of Science and Technology aukció része, ahol egy Apple Macintosh prototípus, valamint egy első generációs iPad is kalapács alá kerül. A közelmúltban egy Jobs által aláírt Apple II kézikönyvet is áruba bocsátottak, ami csaknem 800 000 dollárért kelt el.


(Haszon)


A figyelmetekbe ajánljuk