spacex kilövés
SpaceX/Unsplash

2022-ben minden hétre jut egy Spacex-rakétakilövés

A SpaceX idén is rekordot döntene. A jelek szerint erre minden esély meg is van.

Elon Musk űrvállalata a tavalyi évet is rekorddal zárta: a SpaceX a NASA közreműködésével összesen 31 sikeres kilövést hajtott végre 2021-ben, írja a Haszon a The Verge cikke alapján.

Sandra Magnus, az Amerikai Repülési és Űrhajózási Intézet korábbi ügyvezető igazgatója és egykori űrhajós a NASA Aerospace Safety Advisory Panel (ASAP) virtuális ülésén elmondta, hogy a SpaceX idén sem tervez visszavenni:

2022-ben 52 rakétakilövést akar végrehajtani.


Ez egy elképesztő tempó. 2022-ben a NASA-nak és a SpaceX-nek oda kell figyelnie, hogy ne váljanak saját sikerük áldozatává. A NASA-nak és a SpaceX-nek is megfelelő figyelemmel és kellő prioritással kell kezelnie a NASA-missziókat, továbbá biztosítaniuk kell a szükséges erőforrásokat ennek a tempónak a biztonságos fenntartása érdekében

– idézi a lap az egykori űrhajóst.

Magnus azt nem árulta el, hogy a küldetésekben mekkora szerep fog jutni a SpaceX újgenerációs szupernehéz rakétarendszerének, a Starshipnek.

Az érintett felek egyelőre nem erősítették meg Magnus bejelentését. A magas számot egyébkén érdemes kellő óvatossággal kezelni. Elon Musk 2020-ban azt mondta, hogy 2021-ben 48 kilövést terveznek véghez vinni, ebből lett végül 31.

Ettől függetlenül a SpaceX már megnyomta az idei évet: a Falcon 9-es hordozórakétákkal három sikeres kilövést is végre hajtott.


A figyelmetekbe ajánljuk